5 лесни метода да създадете здравословни навици в детето си

5 лесни стъпки да накараме детето си да яде здравословно

Никога не е твърде рано да започнете да наблягате на здравословното хранене и особено на храненето за деца. Децата често са възнаграждават с храни, които са пълни с мазнини и захар, като понички, сладолед и бонбони. Ако децата се научат да очакват поничка в замяна на написаното домашно, ще се развие нездравословен начин на взаимоотношения с храната. Поради това е важно да научим децата, че храната е енергия за телата им. Различни групи храни доставят на организма различни хранителни вещества, всички от които са важни за правилното функциониране на умовете и телата. Ето защо, внимавайте какво включвате в детската кухня и следвайте нашите 5 стъпки, които ще помогнат на децата да развият правилни и здравословни навици към храната:

  • Покажете хранителната пирамидата на децата си. Преди време изследователи публикуваха в интернет две хранителни пирамиди за деца, едната от които  е подходяща за децата в начално училище, а другата е подходяща за по-големи деца.
  • Обяснете на децата си, че има пет основни групи храни: зърнени храни, зеленчуци, плодове, млечни продукти и протеини и всички те е добре да присъстват в детската кухня. Покажете на децата си, че петте групи храни са от различни части на хранителната пирамида. Дори малките деца ще бъдат в състояние да видят и разберат например, че зеленчуковата част на хранителната пирамида е по-голям, отколкото протеиновата част. Също така обърнете внимание на децата си, че само малка част от хранителната пирамида е посветена на мазнините.
  • Обсъдете с децата си това, че частта от хранителната пирамида, посветена на всяка хранителна група е пряко свързана с процента, който следва да се съдържа в неговата диета. Обяснете размера на порциите пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти, които трябва да присъстват в детската кухня.
  • Включете децата в приготвянето на здравословна храна за семейството. Споменете на децата си, че всички съставки в храната, която готвите, осигуряват енергия, витамини и минерали на телата Ви. Колкото повече информация имат децата, толкова по-голяма е вероятността те да направят здравословен избор на храни.
  • предложете здравословни закуски на децата си, като резънчета целина с фъстъчено масло, пръчици моркови, нарязани на парчета ябълки и пилешки хапки на скара. Ако често се предлагат здравословни храни и закуски, Вашите деца ще се научат да очакват здравословни храни и ще ги намират за нормална част от диетата си. Това ще ги предпази от чувство лишеност, когато избират да хапнете ябълка, вместо на пакет чипс.

Следвайки тези прости стъпки Вие ще създадете у децата си дълготрайни здравословни навици, които ще окажат благоприятно влияние върху целия им живот.

Този калкулатор ще ви помогне да определите оптималния хранителен режим за дете с нормално тегло. http://calculator.danonino.bg/

HTML код на статия

Автор: Mandiran


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар