Билярдната маса определя ефективността на играта

Терминът “билярд” описва състезателна игра с малки твърди топки, които се задвижват върху маса, покрита с кърпа, от дълга, изтънена в единия си край пръчка. Думата билярд е с френски корен и означава “пръчка”.
Билярдната игра изисква маса с различни размери, които са от съществено значение за точна игра. Билярдната маса представлява ограничена масата, с равна повърхност, обикновено изработена от дялани плочи, която е покрита с кърпа /сукно/ и заобиколена от вулканизирани гумени възглавнички. В заведенията, където играят много хора и плотът се изхабява бързо, често се използва по-издръжливо сукно, което обаче е и по-“бавно” от качественото сукно. Различава се и сукното за масите за снукър –  то е с мъхесто покритие, което по-бързо намалява скоростта на топките.
Популярен за производство на плотовете за първите билярдни маси е аспидът, който създава много твърда повърхност за игра. В последствие каучукът, добил популярност на пазара, става предпочитан за изработка на бордовете на масата. В крайна сметка билярдните маси, върху които играем днес, почти не се различават от масите, които са се използвали в Англия през 1870 г. Именно при английските маси за пръв път се определят стандартни размери.
Днес съществуват много размери и видове билярдни маси. Обикновено масата е два пъти по-дълга от колкото широка. Най-разпространените билярдни маси за любителска игра, каквито са в баровете и заведенията, обикновено са с дължина от 9 фута. В игри като “Осма” или “Девета” топка, маси с такава дължина се използват само от професионални играчи. Дължината на масата има съществено значение за пространството на повърхността и и комфорта при игра. Когато топките са със стандартен размер, а масата с по-малка повърхност, то играчът разполага и с по-малко свободно място. Масите  с джобове разполагат с 6 джоба, разположени по две от дългите страни и четири ъглови.
Според предназначението си билярдната маса се различава и конструкцията на билярдните маси. Конструкцията на маса за клуб включва плот, рамка, бордове, ъгли, страници, крака, нивелиращи стъпки, джобове, място за свободни топки, сукно и дървена скара.
Масата с кожени джобове се различава с липсата на ъгли, нивелиращи стъпки и място за свободни топки. Масата с жетони съответно има жетонен механизъм, страничен и централен улей, склад за топки, изходи за топките. Рамката за снукър се отличава с гума на борда, летва за захващане на сукното, стоманена подложка и плъзгаща декорация.
В нашето съвремие са известни повече от четиристотин видове билярдни игри. Всяка година повече от 35 милиона души играят някаква форма на билярд.

 

 

HTML код на статия

Автор: magicaz


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар