Лизинг- кога, как и защо?

В най-общи рамки лизинг представлява предоставяне на възможност да се закупи, или ползва дадена вещ, или имот за даден период при изплащане на общата цена на вноски.

Ако сте решили да използвате лизинг- независимо дали е за кола, компютър, или телевизор, има основни неща, които е важно да знаете. Преди да вземете лизинг, първо се запознайте с неговите параметри- дали да бъде финансов, или оперативен.

Днес, все повече хора пазаруват на лизинг. Този метод за финансиране е предпочитан и популярен за закупуване на какви ли не стоки. Той е добър механизъм за финансиране.

В зависимост от предназначението има два вида лизинг:  финансов лизинг и оперативен. Това са най- разпространените видове у нас. Всеки от тях има своите специфики и характеристики.

Финансов лизинг е този, при който се закупува стока, или имот, като плащането се разсрочва по определена погасителна схема.  Някои компании предлагат различни преференциални условия и отстъпки, както и изгоден погасителен срок.

Специфичното при оперативния лизинг е, че не е задължително да се осъществи покупко-продажба, а може стока, или имот да се използват за определено време, като се внасят договорени парични вноски.

Използваме лизинг тогава, когато нямаме достатъчно пари да закупим даден актив, а не искаме да изчакаме тромавата банкова процедура по отпускане на финансови средства. В това отношение взимането на лизинг е по- лесно и бързо средство.

Едно от задължителните неща, които трябва да знаете за взимането на лизинг е да бъдат проучени всички възможности за плащане на вноските по сключения договор.

Лизингът има много предимства. Едно от тях е разсроченото плащане на цялостната сума и използването под наем, което се оценява от все повече хора и фирми. Лизинг услугите, които се предлагат днес имат наистина изгодни условия.

 

Друг плюс на използването на лизинг е гъвкавите погасителни планове, които се съобразяват според клинтските финансови възможности. Именно затова много хора се доверяват на разсроченото плащане.

 

При взимането на лизинг не се изискват много документации и процедурата е максимално улеснена. За разлика от банковите кредити, където се изисква гаранция, или какви ли не други документи за доказване на даден доход, при лизинг условията не е така.

 

Друго важно е, че при взимането на лизинг има по-малка годишна лихва. Заради това повече хора избират лизинг пред банков заем.

Поради факта, че има търсене, в много компании отпускат лизинг в своите магазинни мрежи. В големите вериги има дори специализирани гишета за отпускане на лизинг, където всичко става за минути. Според данни, лизинг се взима най- често за закупувани на автомобили. Също много разпространен е и лизинг за електроуреди и мебели.

Автомобилът, за който сте си мечтали, перфектното кухненско оборудване, или модерен телефон- луксът е достъпен именно чрез лизинг. То е добро средство за финансова помощ!

 

HTML код на статия

Автор: nadyatsvetckova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар