Образованието в България – има ли такова или е само мит?

В България в днешно време образованието е на изключително ниско ниво. Бих искала да изкажа моето мнение относно тази тема, защото смятам, че е от особено голямо значение, както за политическата обстановка, така и за бъдещето на страната ни.
Като човек, който наскоро е завършил средното си образование, мога да кажа, че има много дупки и проблеми, на които бъдещите ни политици би трябвало да обърнат доста голямо внимание.
Проблеми в образованието и като цяло в младото поколение могат да се видят още в ранна детска възраст. Децата не получават нужното възпитание от родителите си и това оказва влияние и в училище. Това се получава така, защото родителите са заети с работата си или разчитат изцяло на училището. Децата започват първи клас с ясната представа, че могат да правят каквото си поискат, без някой да им каже нещо, защото вкъщи няма забрани.  И така дори да има изключения, те възприемат поведението на съучениците си.
Преди години учителската професия е била една от най-престижните, но в днешно време се смята, че е алтернативен избор, ако не успееш да си намериш друга работа. Това е жалко и доста неправилно, защото учителите са едни от най-важните хора в живота на един подрастващ човек. Учител може да стане почти всеки завършил висше образование. Средната заплата на един преподавател в България е изключително ниска, в сравнение с други страни. Учителите нямат стимул да предлагат качествено образование и нямат високи изисквания от учениците. И както всички на моята възраст, а и по-големи знаят, че винаги можеш да минеш между капките.
Учебният план в училище и предметите, които се изучават в много от случаите съдържат доста излишна информация. Според мен трябва учениците да избират какви знания да развиват сами,а не да се мъчат да учат наизуст неща, които не са им интересни.
И така се стига до университетите и проблемите, който от моя гледна точка съществуват. В България има прекалено много висши учебни заведения, който всяка година приемат голям брой студенти, за да запълнят бройката си. За мен това е изключително грешно, защото излиза, че всеки, който си подаде документите, без да си е давал много зор, може да влезе в университет. Нали идеята на висшето образование е да специализираш дадена специалност, по която да работиш, след като завършиш?  Но в България всеки втори има диплома и не работи по специалността си.
Решението на всички тези проблеми е доста мащабно и зависи от бъдещите ни политици. Според мен образованието е едно от най-важните неща, върху които трябва да се работи. Необходими са реформи във средното образование. Трябва да се назначават само преподаватели с опит и желание за работа, трябва да имат подход към децата. Необходимо е тези хора да минават през пробен период, в който да бъдат стриктно следени как си вършат работата. Както и постоянни проверки, в който всичко да се проучва обстойно, а не повърхностно, както се прави до ден днешен. Трябва да се закрият много ВУЗ-ове, защото са ненужни и да се повишат изискванията за кандидатстване.
Всички тези проблеми не са от днес или от вчера. Може би едно време, преди далечната 89-та година нещата са били по-строги, но и са нагледен пример, че хората, които са учили тогава знаят повече, отколкото децата в днешно време. Демокрацията трябва да съществува, но не тази анархия, която се развива сега.
Излизат хора на протести и искат смяна на властта. Но колко всъщност от тези хора са достатъчно образовани, за да са напълно наясно със случващото се и дали те могат да ни управляват по-добре? А ако си представим тази картинка след 20 години, дали изобщо ще има активни хора или ще са само незаинтересовани и необразовани граждани, които гледат не по-далеч от носа си.  Ако оставим положението такова, ако не се предприемат мерки за подобряване на образованието, мисля, че много скоро може и да изчезнем като нация. Малко по-интелигентните млади хора все повече ще искат да напуснат страната ни, ще учат в други държави, а тук ще остават само посредствените, който не ги е грижа за нищо.
Трябва много сериозно политиците ни да се замислят върху тези въпроси. Това не е нова тема, за която никой не е чувал, но явно това постоянно повтаряне я е направило маловажна за управляващите.  Нека ние бъдещето на България не бъдем безразлични и необразовани, а покажем на света, че българите са едни от най-интелигентните хора, защото едно време е било така, а защо да не бъде и занапред?

HTML код на статия

Автор: ellenor


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Образованието в България - има ли такова или е само мит?, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар