По-добър английски език за децата ни чрез четене

В часовете по английски език нашите деца работят по четири основни направления:

  • слушане
  • граматика
  • писане
  • четене

Това са и елементите, съдържащи се във всеки обобщаващ тест към отделните уроци в учебниците им.

При изучаването на чужд език от особена важност за децата ни е да четат адаптирани за тяхното ниво книги. Това не само обогатява техния речников запас, но и подобрява правописа им на английски. Редовните читатели се справят по-добре при писане на съчинения, при попълване на граматични упражнения и при разбиране на текстовете в тестовете.

Кои са предимствата на четене на адаптирани книги?

Научаване на думи от контекста

Обикновено децата срещат нови думи в книжките, които четат. Ако тези думи са твърде много, това вероятно означава, че нивото на конкретната книга е по-високо. Добре е новите думи да не са повече от 5-6 на страница. Тогава дори не е нужен речник, защото малките читатели сами ще се досетят за значението на думата от контекста на изречението. Това е естествения начин за научаване на нови думи и децата го обичат.

Модел за писане

Текстовете, които децата четат, обикновено им дават добри модели за писане. Показват им структури на изреченията и изрази, които могат да им бъдат полезни по-късно, когато пишат домашните си упражнения или съчинения.

Нагледно показан правилен английски език

Когато хората пишат, обикновено използват по-правилен английски език, отколкото при говоренето му. Четейки редовно, малките ученици усвояват естествено граматично правилен изказ.

Напредък със собствена скорост

Децата могат да четат бързо или бавно, според собствения си ритъм. Могат да четат по 10 страници за 30 минути или цял час да се занимават с 1-2 страници. Всичко зависи от детето. При говоренето или слушането нещата са по-различни. Това предимство при четенето удовлетворява нуждата на различните ученици да напредват със собствена скорост.

Личен интерес

При допълнителното четене децата сами могат да изберат тематиката на книжките си. Примерно, ако обичат животните, ще си подбират книги, разказващи за тях. Така процесът става едновременно полезен и приятен.

 

Няколко съвета за четене на английски език

  1. Подбирайте книжки, според нивото на вашето дете. Обикновено на самата корица е обозначено за кой клас ученици е текста или за какво ниво (начинаещи, средни, напреднали). Този избор е много важен, за да не се обезсърчава детето от наличието на много нови думи и непозната граматика.
  2. Насърчете малкия читател да си води тетрадка-речник, където да записва новите думи от книжката. Така може да си ги преговаря по-късно и да обогатява речниковия си запас.
  3. Нека децата да четат редовно. Например, по-добрият вариант е да четат по 15 минути всеки ден, отколкото по 2 часа в неделя. Така се създава навик, който ще се отплати многократно в годините напред.
  4. Избирайте тематика, която интересува децата ви, за да четат с желание. Особено полезни са книгите, придружени с граматични упражнения, свързани с прочетения текст.

Като родители, не трябва да подценяваме изучаването на английския език от нашите малчугани. Часовете в училище не винаги са достатъчни, за да имат те добри и стабилни знания. Четенето на адаптирани книжки всеки ден и през ваканциите ще им помогне в подобряването и поддържането на всичко научено в клас.

HTML код на статия

Автор: katek74


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
По-добър английски език за децата ни чрез четене , 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар