Пътни знаци от ПСТ Холдинг

пътни знациПочти всеки ден ставаме свидетели на новини, в които се съобщава за жертви от пътно-транспортни произшествия. Според статистиката през последните години в България годишно загиват около 600 души. По-детайлното проучване на тази статистика показва, че основният брой жертви стават поради незабелязване на пътни знаци, пътна маркировка, отнемане на предимство или некачествени пътища. Разбира се, има известен процент нехайство и безотговорност на шофьора. Дълг на всеки от нас е да се замисли за собствената си отговорност и ангажираност, за да не стане жертва или да не причини пътно-транспортно произшествие.

Един от начините да се предотвратят подобни инциденти са добре изработените и видими пътни знаци, надлежно поставената пътна маркировка, качественото пътно строителство по всички пътища. Неслучайно има одобрени стандарти, по които да се изработват пътните знаци – големина, размери, качество на материалите, осветеност.

Пътните знаци възникват в дълбока древност. В Римската империя се поставят каменни колони, чиято главна функция е да указват пътя към столицата на великата империя. По-късно указателните табели стават дървени. Съвременните пътни знаци имат за цел не само да насочват към определена посока, но и да предотвратяват възникването на пътно-транспортни произшествия.

 Размерите на всеки пътен знак от първа група трябва задължително да отговарят на конкретни изисквания, регламентирани с нормативни документи. Основен критерий при избора на фирма, която да изработва пътни знаци за София или другаде, е да следва всички изисквания.  Пътните знаци от втора група са с променливи размери, те могат да варират в определени граници и се определят съобразно предписанията за оформяне на тяхната лицева страна. Размерите им не са случайни и трябва да отговарят на конкретен проект, одобрен според Наредба № 1 за движението по пътищата

Фирмите производители на пътни знаци трябва стриктно да спазват изискванията. Материалите трябва да са с ясна идентификация за произход, както и да имат документи, доказващи техническите им характеристики и свойства. Материалите за изработването на пътни знаци са ламарина от стоманени или алуминиеви сплави, дърво, армирано с фибри полимер и пластмаса.

За добрата видимост на пътните знаци и през тъмната част на денонощието е от особено значение качеството на материала, от който се изработват. Фолиото /за светлоотразяване/, използвано за обезпечаване на видимостта на лицето на пътния знак, трябва напълно да е съвместимо с другите материали, които се използват за изработване на лицето на знака и табелата. Такива материали са  трансперантните лакове и мастила, трансперантни фолиа, апликирани върху светлоотразяващото фолио, защитни безцветни фолиа за запечатване лицето на знака и табелата, лакове за уплътняване на краищата на знака, както и неотразяващи фолиа за символите на знака.  От огромно значение е да се спазват тези изисквания. По този начин се постига както обезпечаване и запазване на характеристиките за видимост на знаците през цялото денонощие, така и максимална дълготрайност на табелите.

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар