Счетоводна кантора и нейните услуги

Както на всекиму е ясно счетоводните кантори са фирми, които предлагат счетоводни услуги на други фирми, като основният им предмет на дейност е цялостно счетоводно обслужване на дадена фирма. В тази публикация ще разгледаме промените в предлаганите от една счетоводна кантора услуги и какво е довело до тези промени.

Професията „счетоводител”

Да си счетоводител винаги е било престижно и винаги се е считало за високо квалифициран труд. Поради тази причина счетоводителите са и едни от най-добре платените, а от там и една от най-предпочитаните професии. Затова все повече млади хора през последната година насочиха образованието си в тази посока.

В резултат от това пазара силно се пренасити  със счетоводители, голяма част от които решиха да започнат и развият собствена счетоводна кантора. Това доведе и до тежката конкуренция на пазара на счетоводни услуги и съответно накара всички счетоводни къщи да преосмислят предлаганите от тях услуги и да покажат креативност обогатявайки асортимента от услуги.

Какви услуги предлагат счетоводните кантори днес

В днешно време, в условията на икономическа криза и тежка конкуренция, повечето счетоводни кантори са добавили в списъка с услуги не само счетоводни, но и много други такива.

Най-често срещата допълнителна услуга, която се предлага от счетоводните къщи е регистрация на фирма. Освен първоначална регистрация на фирма, те предлагат и свързани с тази дейност услуги, с което се надяват да привлекат повече клиенти.

За именно регистрация на фирма и къде?

Причината да се избере точно тази услуга не е трудна за отгатване. Всяка нова фирма има нужда от водене на нейното счетоводство. Един бъдещ предприемач, веднага след като си направи регистрация на фирма, започва да търси и счетоводна къща, която да води и счетоводството. Затова и счетоводните къщи използват тактиката на комплексната услуга, като в този случай цената е далеч по ниска, ако се възползвате от двете услуги поотделно. В много от случаите те предлагат и услугата по регистрация на фирма напълно безплатно, като в такъв случай Ви обвързват с договор с тях за счетоводни услуги.

Регистрацията на фирма като отделна услуга е най-популярна в градовете София и Пловдив. В тези два града е и най-тежка конкуренцията между счетоводните кантори. Забелязва се, че в Пловдив регистрация на фирма се комбинира с счетоводни услуги доста успешно.

В гр. София конкуренцията при фирмите, които са специализирани в предлагането на услуги по регистрация на фирма е много голяма и там практиката е по скоро тези фирми да свързват клиентите си със счетоводни кантори, като ги препоръчват. В Пловдив е по-разпространено счетоводните кантори сами да предлагат тази услуга, а в София те по-скоро използват специализираните фирми като под-изпълнители.

Освен регистрация на фирма се забелязва, че някои счетоводни къщи предлагат и изработка на сайтове, което е изключително странно. Уеб дизайнът и програмирането са напълно различен и специфичен жанр, изискващ дългогодишно обучение. Затова тук фирмите за счетоводно обслужване работят на два принципа. Единият е като си намират подизпълнител, от който взимат комисионна, а другият е като наемат такъв специалист на работя при тях. В повечето случаи те предлагат изработката на нискобюджетни уеб сайтове, тъй като нямат необходимите възможности за по-сложни проекти.

Като цяло ако се загледате в списъка с предлаганите услуги от една счетоводна кантора, ще забележите, че голяма част от тях не са стриктно счетоводни. Това е напълно разбираемо имайки в предвид тежката конкуренция, при която стремежа да се отличиш налага гъвкавост на асортимента от услуги.

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар