Заблудите в киното

Кой не е гледал филми и кой не се е откъсвал от реалността, потапяйки се изцяло в света на главните герои, забравяйки за реалността, докато си седи удобно в киносалона или на дивана в къщи. Толкова добре изиграно и толкова логично е ставащото пред нас, че нерядко гледайки го, го приемаме за истина, въпреки рационалния ни ум, който осъзнава, че това не е така. В тази статия ще се разбият някои от най-често наложилите се митове в киното.

Мит 1 –  Гледали ли сте филм, в който лошия запалва пожар от разсипан бензин, след като си хвърля догарящата угарка от цигара в запалимата течност? Да? Да, ама това не е възможно, тъй като цигарата гори само докато си дръпваш от нея. Не е достатъчно само да я хвърлиш в горивото, за да запалиш хамбара на твоя съсед, който те дразни. Дори и да стане, няма да е от първия път, защото самата цигара не гори толкова, когато не се засмуква от нея.

Мит 2 – В някои филми, където действието се развива в космоса, често показват как някой кораб на вражеска извънземна флотилия избухва с гръм и трясък, а пламъците доунищожават вражеския кораб. Това би могло да се случи, стига в космоса да имаше кислород и да нямаше вакуум. Няма как да се чуе нещо ако звука не се движи, а в тази среда това няма как да стане. Невъзможно е и горенето в космоса, тъй като няма кислород, което означава, че и изгарянето на въпросния кораб става невъзможно.

Мит 3 –  Често във филмите показват как героя скача от някой мост и цамбурва безпроблемно в реката или морето. Няма нищо такова! В реалността това води до смърт, просто защото колкото от по-високо някой пада толкова повече е и ускорението. За човек падането с 35 m/s е фатално, какво остава падането от мост, чието ускорение ще се доближи с близо 50 m/s поради по-голямата си височина.

Мит 4 – Доста често във филмите се показва, че засичането на престъпника отнема поне 1 минута и първостепенната задача на главния герой е да го задържи за известно време на слушалката. Сега, не твърдя, че някога не е било необходимо това дълго задържане, но в днешно време при напредъка на технологиите това засичане става за секунди.

Мит 5 – Да минем към филмите на медицинска тематика. Героинята умира, сърцето ѝ вече е спряло, а мъжът с когото тя току-що се е сдобрила, сега стои и не вярва на очите си, че сърцето на неговата любима е спряло, а апарата изписва права линия с онзи покъртително пищящ звук. Но ето, идват сестрите и лекарите и я възкресяват, нищо че сърцето вече от няколко секунди го няма на линия. Истината е, че дефибрилаторът не може да възкреси мъртвите, но виждаме, че и това е един от митовете във филмовата индустрия. Дефибрилаторът пуска слаб ток, за да нормализира ритъма на сърдечния мускул, когато той започне да излиза от строя – но до там.

 Мит 6 – А какво ще кажете за магическия патлак, който отваря всякакви ключалки? Това е любим похват на сценаристите, когато действието налага бързина. Във филма е добре, но в реалността е малко по иначе. Замислете се, бизнесът с вратите отдавна щеше да е в историята ако всеки с пистолет можеше да влезе в дома ви.

 

 

http://hicomm.bg/secrets/10-mita-v-kinoto-na-koito-prodyljavame-da-vjarvame.html

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Заблудите в киното, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар