Как да търсим работа

В днешно време сигурно почти на всеки се е случвало да остане без работа или пък да де застрашен от същото. Е на мен ми се случи, след 27 години трудов стаж без прекъсване. От скромния ми опит като търсещ работа, забелязах някои важни условия, които трябва да спазваме за да можем да се котираме на пазара на труда.

За разлика от преди, сега е времето на Интернет технологиите и това улеснява доста търсенето на работа. Тичането от врата на врата отдавна е забравено. В Интернет пространството съществуват множество сайтове за работа. Необходимо е да притежавате собствен имейл адрес, да се регистрирате в тях и да попълните профила си подробно. Не пренебрегвайте CV-то, качването на актуална снимка и мотивационното писмо. От собствен опит знам, че това са едни от най- важните документи, които трябва да прикачите в профила си, за да имате успех в намирането на работа. Днешните работодатели са изключително взискателни по отношение на трудов опит, за съжаление също и към навършени години и външен вид. Така, че се постарайте навсякъде където се регистрирате да имате подготвени тези три неща, които Ви посочих по- горе. В CV- то си опишете подробно трудовия си стаж, уменията, които притежавате, дори да не са свързани с това, което сте работили до сега. Някакво допълнително умение може да Ви бъде от полза, независимо за каква длъжност кандидатствате. Не пестете суперлативите за себе си. Никой вече не харесва скромните хора и не се надявайте, че работодателят ще прави усилия сам да разбере какво можете. Приложете актуална снимка. Няма смисъл да Ви казвам, че тя не трябва да е от някакво тържество на което сте присъствали или пък плажа на който сте били. Е за плажа може ида не съм много права- това в кръга на шегата. Снимката трябва да е с добро качество и вида Ви на нея е да е приличен. Третият документ е Мотивационното писмо. С него Вие убеждавате бъдещия си работодател какви са Вашите мотиви да започнете точно тази работа. Например, че я харесвате, водени сте от някакви убеждения и т.н. Примери за мотивационни писма ще намерите в Интернет. Важно е мотивационното писмо да бъде конкректно към работодателя за който кандидатствате, обръщението да е лично. Не прави добро впечатление мотивационно писмо без конкретизиране на работодателя. В него също опишете уменията, които притежавате.

Обикновено като натиснете бутона кандидатствай има място за коментар. Не го пренебрегвайте. Там с кратки думи и учтиво обръщение запишете позицията за която кандидатствате, вашите умения и основната Ви професия.

Има обяви, които се предлагат от агенции на пазара на труда и директно от работодатели.И в двата случая ще Ви се наложи или да се чуете първо по телефона , ако проявят интерес към Вас, или да осъществят връзка чрез имейл адреса Ви. По телефона се опитайте да звучите ведро, не позволявайте да Ви обхване паника /работодателят няма как да види ролките на главата ви/, отговорете на въпросите, ако има такива и съответно си уговорете среща за интервю.

На интервюто се постарайте да бъдете точни, в приветлив външен вид и с достатъчно самочувствие, но не прекалено. Гледайте открито интервюиращият. В днешно време е много актуално да Ви питат за възнаграждението, което бихте искали да получавате. Има два варианта да отговорите на този въпрос: или цитирате сумата, която преценявате, че отговаря на предложената Ви работа, или пък отговаряте, че очаквате коректно възнаграждение, отговарящо на усилията които ще положите за да изпълнявате възложената Ви работата.

Насоките, които Ви дадох в тази статия сигурно няма да са достатъчни, но поне в основни линии ще Ви ориентират как да тръгнете напред.

Ако пък имате някакви таланти, или  занаятчийски
способности, може да помислите какъв собствен бизнес може да развиете, но това е друга тема.

Желая ви успех!

 

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар