Как по-лесно да наредим труден пъзел!

Първите пъзели били произведени в Лондон около 1760 година. И до ден днешен те все още осигуряват часове на забавление както на деца, така и на възрастни, и се различават по структура и дизайн. Докато общите указания за пъзели са кратки и сладки като “сложете парчетата заедно” . То разработването на стратегии може да намали времето за подреждане и  да ви направи специалист.

 

Инструкции:

1. Използвайте дъска за пъзел, мек картон или коркова дъска, достатъчно голяма, за да побере пъзела и достатъчно тънка за лесно пренасяне. Улесняването на процеса на нареждане на пъзела ще направи реденето по-безпроблемно. Дъската ви трябва да бъде едноцветна, така че пъзелът лесно да се отличава.


2. Разделете парчетата според шарка, форма и според това къде се намират в пъзела. Групирайте парчетата със сходни цветове или шарки. Ако някои от парчетата са с уникална форма, групирайте ги заедно. Съберете крайните парчета, които лесно се отличават, тъй като имат една равна страна. Може да ползвате малки кутии за по-лесно групиране.

 

3. Сглобете крайните части на пъзела, като се оглеждате и за потенциални начални точки за някои шарки. Запълнете тези парчета, ако ги разпознаете. След което може да пристъпите към вътрешността на пъзела.

 

4.  Гледайте празните пространства. Докато запълвате пъзела, обръщайте внимание на формите на празните области. Това може да ви накара да си спомните за част от пъзела с уникална форма. Това действа също и с изображението на пъзела. Ако забележите, че сте подредили част от ръка, можете да намерите и да добавите още части, които образуват характерни черти на ръка.

 

5.   Обърнете внимание на подробностите на отделните части, за да определите тяхната позиция в пъзела. Ако подреждате морски пейзаж, подредете частите от вълната според ориентацията им в парчето.

 

6. Наредете пъзела си като обръщате внимание на всички гореописани детайли: ориентация на парчето, цветове и шарки, и особености на формата.

 

Специални съвети за онлайн пъзели:

Онлайн пъзелите може да са различни от традиционните. Може да нямате изображение на завършения пъзел, с което да се съветвате – или ако имате, може би ще можете да го видите само преди действително да почнете да редите пъзела. В този случай, ще трябва да разчитате повече на паметта си и на метода проба-грешка. Нещото, което е по-лесно при онлайн  пъзелите е, че частите обикновено вече са позиционирани по правилния начин. Когато започнете онлайн пъзел, всички части може да са в една купчина. Ако това е така, започнете да ги раздалечавате, за да можете да видите с какво трябва да работите.

HTML код на статия

Автор: maxell23


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар