Колкото повече, толкова повече!

В горното изречение има много мъдрост. Както искате го изтълкувайте, както искате го извъртете, то винаги е вярно. Колкото повече пари, толкова повече печалба. Колкото повече бедност, толкова повече мизерия.

В областта на уеб дизайна, този девиз, този лозунг важи с пълна сила. Колкото повече сайтове, толкова повече посетители, колкото повече посетители, толкова и т.н.

Но какви да бъдат сайтовете, каква да е тематиката им, да има ли връзка между тях, и в края на краищата как тия проклети сайтове носят пари? Все въпроси, чиито отговори са доста изменчиви. Как една фирма, решила да излезе на попрището на интернет бизнеса да реализира това свое решение? Как приходите многократно да надхвърлят разходите така, че последните да започнат да клонят към нула.

Как работи цялата система на интернет и какви са тия милиони, които фирмите-собственици на някои сайтове въртят. Как да навлезем в уеб бизнеса и да печелим, печелим, печелим. Отговорът на поставените въпроси е прост – каквото се прави за всеки един бизнес, несвързан с мрежата, такова се прави и с интернет бизнеса. Мислейки над някои от горните въпроси, мой приятел ми каза:

„Как да направя сайт например за продажба на мебели, като моят бизнес е месарско-колбасарски?”

„Ами, направи го, бих казал. Какво като е за мебели? Нима продажбата на салам е по-различна от продажбата на канапета? Щом те бива в едно ще те бива и в друго.”

„Е, добре, продължава моят приятел, правим сайта и по-нататък? Как ще стане така, че да печеля?”

„Каква ти е идеята за сайта?” – питам аз.

„Каква ли? Нямам идея!”

За да има сайт трябва идея.

Някой иска просто сайт. Като визитка, за авторитет. От такъв сайт не се печели. Такъв сайт ако не се доразработи и поддържа ще потъне на дъното на Интернет-пространството. За него ще знаят само тези, които знаят името на домейна му. За да печели един сайт, то той живо трябва да се занимава с търговия.

Сайтовете може да разделим на две групи:

1.            Търгуващи пряко – сайтове за е-търговия, сайтове за поръчки (например пици), сайтове за резервации, продажби на недвижими имоти, продажби на идеи, музика, видео и т.н.

2.            Сайтове за продажба на реклами.

Общото между двата вида сайтове е, че се нуждаят от клиенти, т.е. посетители. И в двата случая правилата на маркетинга важат с пълна сила. Намирането на идея за бизнес, пазарна ниша, целева аудитория, рейтинг, са все неща, за които може да се прочете навсякъде. Изработването на повече сайтове на различна тематика ще увеличи шансовете ни за привличане на посетители и съответно може да отсее печелившите области от непечелившите.

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Колкото повече, толкова повече!, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар