Първо интервю за работа – отиди с увереност

За голямо съжаление в България тенденцията е такава, че млади и образовани хора в различни области , изпитват огромна трудност в намирането на работа по изучаваната от тях специалност, тъй като изискванията на работодателите стават все по-големи. От друга страна се оказва, че  обучението в българските университети не е напълно достатъчно , за да започнеш работа, без да се налага допълнително фирмено обучение или поне някакво стартово такова. Много организации обаче се опитват да си спестят тези обучения и предпочитат служители с опит. Поради тази причина много млади и образовани хора изпитват трудност в преправянето на път към желаната от тях позиция.  Ако все пак обаче, някой ни даде шанс да докажем ,че заслужаваме да бъдем наети на работа, ако все пак бъдем поканени на интервю, ние трябва да знаем някои тънкости, които са от съществено значение за решението на работодателя.

Интервюто е най-важната част от кандидатурата за работа. Независимо от впечатляващата автобиография, независимо от многобройните препоръки, всеки един работодател има свой собствен поглед и иска да види конкретно нещата, които са важни за самия него.

Първото впечатление е от външния вид на кандидата. Скромното, но стилно облекло е винаги за предпочитане, тъй като прави добро впечатление и показва отношение към организацията и към самия интервюиращ. Ако сложим ежедневни дрехи с цел да покажем колко сме скромни и естествени, то рискуваме да си помислят, че минаваме през това интервю като част от дневните задачи, без да му придаваме особена важност.

Излъчването също е от съществено значение, тъй като то е това тайно оръжие, което действа на мнението на хората за нас. Добре е да сме усмихнати и лъчезарни. Също така лично според мен е добре да се забелязва до известна степен нашето притеснение. Това би означавало, че ние сме загрижени за това как ще протече интервюто и дали ще ни харесат. Ако се стремим да се държим прекалено естествено рискуваме да се представим така, сякаш не ни интересува толкова много тази позиция.

Съществуват въпроси, които ще Ви бъдат задавани на почти всяко интервю, добре е да знаете как да отговаряте на тях, така че да блеснете в най – добрата си светлина, без да изглеждате самовлюбено.

Ако ви питат дали имате опит по специалността, който на вас всъщност ви липсва, не трябва да отговаряте с отрицателен отговор. Ако отговорите с „Не” и спрете до там, то това показва смиреността Ви , покажете на отсрещната страна, че въпреки че нямате опит по дадената професия, през годините сте натрупали доста други умения, придобити от по-различна работна позиция : „Опитът, който имам е от по-различно естество работа. Като сервитьор/барман/продавач се научих на едни много добри организационни умения, научих се да работя в екип, колегиално и съвестно, също така работата ме е научила , че с усмивка и добро отношение се постигат много по-лесно целите. Смятам, че това също е един добър опит и добра основа за надграждане. ” Ето това е един добър отговор – да превърнете липсата на това, което работодателят търси у вас – в предимство , тъй като той ще види амбиция и стремеж да му покажете , че сте работоспособен, с изградени професионални навици.

„Каква заплата очаквате?”. Много хора се страхуват от този въпрос. Притесняват се дали е удачно да кажат реално каква заплата очакват, озадачават се дали пък работодателят не иска да чуе възможно по-ниска сума и така да подбере служителите си. Всъщност работодателите искат да видят Вие самите за колко пари оценявате труда си, как вие оценявате собствената си работа. Затова е хубаво да споменете и сума , която разбира се е приблизителна и съобразена с масовите заплати за тази позиция. Ето как звучи един добър отговор на този въпрос : „Преди всичко бих се радвал заплатата ми да е съобразена с отработеното време, задълженията и отговорностите, които поемам. Предвид дадените условия и липсата ми на опит очакваната от мен заплата, която би ме удовлетворила е около 600 (примерно)”.

Много хора се оплакват как на интервю за работа ги питат лични въпроси. Дори и да ви се струва така, знайте, че всеки един въпрос има своя смисъл и принос към решението на работодателя. Например въпросът „Имате ли хоби?”  би се сторил личен за повечето от вас, звучи все едно като въпрос , който между другото се задава, за да разчупи обстановката, но не и за тези , които ще съумеят да го използват като още една точка „спечелена” в тяхна полза. Как е добре да се отговори? Не се замисляйте, да се замислиш над такъв въпрос мигновено означава, че нямате хоби и каквото и да кажете след това , то ще изгуби стойността си, след краткия ви размисъл. Дори да нямате хоби, споделете какво обичате да правите в свободното си време , но го поднесете по подходящия начин. Ето и пример : „Много обичам да спортувам, по този начин релаксирам след работния ден, също така спортът ме учи на самоконтрол и дисциплина.” Ето още един плюс – дисциплината е много важна за всяка една заемана позиция.

Така масов въпрос също е и „С какво сте по-добър от останалите кандидати?”  Този въпрос е съвсем нормален и реално погледнато вие няма как да отговорите на него. Ето защо един подходящ отговор би бил следният: „Аз няма как да кажа, че съм по-добра от някого, когото не познавам. Смея да твърдя обаче, че съм амбициозна , позитивна и отговорна личност, винаги поемам отговорност и работя съвестно, смятам , че с желание и упоритост всичко се постига.”

 

 

 

 

 

 

Кристина Симова

HTML код на статия

Автор: Симова


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар