Хоби- гравиране на щраусови яйца

Гравирането на щраусови яйца не е нов занаят, а датира още от хилядолетия назад. При археологически разкопки в Северна България  е открита кана, изработена от черупка на щраусово яйце, с бронзов обков, която датира от 5 век преди Христа. От същия тип има изложена само още една такава кана в Британския музей, която датира от същата епоха. Този занаят е бил типичен за Мала Азия, където е било типично от черупките на щраусови яйца да се изработват различни видове съдове.

В ЮАР също са били открити при разкопки черупки на щраусови яйца, върху които са издълбани символи. Откритието датира от преди 60 хиляди години и навежда учените на извода, че това са едни от първите доказателства за символно мислене на човечеството.

Един от големите съвременни майстори в този занаят, който граничи с изкуство е  Гари Ле Мастер. Той използва техника на гравиране върху щраусови черупки и сътворява удивително красиви изделия, които продава по целия свят.

Техниките, които се използват за украса или претворяване на щраусовата черупка в някакъв предмет са горе долу следните: гравиране, рисуване, декупаж .

Технологията е горе долу следната:

Яйцето се пробива от долната страна и с помощта на сламка се изважда съдържанието му. Черупката е достатъчно здрава, дебела е около 2 мм и издържа на натиск и удар. Тя  се почиства един, два пъти в хлоров разтвор, повърхността й се измива старателно с вода и сапун, след което се преминава върху същинската работа. С помощта на молив се рисува картината или изображението, което ще се гравира и след това с достатъчно мощен гравьор, минимум 30 000 оборота в секунда се гравира повърхността на черупката. На този принцип се изработват така наречените дантелени яйца. Освен за украшение, те могат да бъдат претворени в нощна лампа, статуетка и др.

Щраусовата черупка може да се претвори и в доста други полезни и красиви изделия. С малко повече въображение, търпение и творческо вдъхновение от нея може да се изработи уникална кутия за бижута, красива ваза за сухи цветя, луксозна бонбониера, иконостас и много други неща.

Материалите, които могат да се използват при направата им са лесно достъпни и ги има на пазара. Такива са хартия за декупаж, темперни бои, акрилни бои, релефни бои, мъниста, ширити, метални нишки, синджири,  украшения и много други, които въображението може да роди. Ще са необходими клещи, лепило за мъниста или силиконово лепило, лепило за декупаж. Изработката на такова изделие изисква творческо вдъхновение, достатъчно количество търпение и хъс за  да сътвориш нещо различно и красиво, което маже да радва собствените очи и душа или тези на някой близък или приятел.

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 3.5 от 6 звезди. (от 2 гласа)
Хоби- гравиране на щраусови яйца, 3.5 out of 6 based on 2 ratings

Напиши коментар