7 стъпки да станем интериорен дизайнер

Ако обичате да декорирате дома си, да пренареждате мебелите и да обмисляте следващата промяна и ремонт на апартамента си, можете да превърнете хобито си в своя професия в 7 стъпки:

1 стъпка – Преценете вашите качества, силните и слабите си страни. Ако хората често отправят комплименти за твоите умения да декорираш дома си и се обръщат за съвет към вас, това е добър знак, че имате естествен талант да бъдете декоратор. Обаче, когато работите за някой друг вие ще бъдете изложени на различна критика, капризи и желания, които не винаги може да са ви по вкуса. Понякога дори избора за входна врата за апартамента на някой може да ви изкара извън равновесие. За това трябва добре да се подготвите психически, да разучите всяка една част от вътрешния дизайн и когато определите коя зона ви е най-трудна да започнете да работите върху нея докато я осъвършенствате.

2 стъпка – Обучавайте се! Това е много важна стъпка, защото има доста неща, които със сигурност не знаете и ще трябва да научите  – от подробности за различните материали и техните свойства до тънкостите и хитринките в занаята, както и историята на интериорния дизайн и различните стилове. Добрата новина е, че не се нуждаете непременно от диплома, но всеки един сертификат или завършено обучение може да ви помогне в подготовката на вашето портфолио.

3 стъпка – Практикувайте интериорния дизайн колкото се може по-често. Да, това не е лесно, особено когато тепърва започвате и нямате клиенти. Освен с вашия собствен дом, можете да практикувате като помагате на приятели и близки първоначално безплатно докато натрупате реален опит. Едва ли някой би отказал помощ при ремонт, избиране на мебели. Дори да трябва да се сменят само интериорни MDF врати на някой от вашите приятели, отзовете, защото и при тях си има тънкости, а вие можете да помогнете с информация и знания получени от обучението ви (стъпка 2). Колкото и незначително да изглежда за вас, приятелите ви ще оценят това.

4 стъпка – Направете си портфолио. Не си мислете, че портфолиото ви трябва да включва само извършената работа по чужд проект. Може да включите в него и самото пренареждане на собственото си спално обзавеждане – това също е проект за нечий дом – вашият! Даже показването на собствения ви дом като проект би допринесло за повече доверие в клиентите, които не ви познават толкова добре.

5 стъпка – Намерете ресурси и материали. Дори и да нямате известно име в бранша, това не ви пречи да потърсите допълнителни информационни материали по темата и да потърсите доставчици, с които да се споразумеете за специални цени. Малко хора знаят, че интериорния дизайнер не печели толкова от самия клиент, за който прави проект, а от доставчиците, които му дават специална отстъпка, ако пазарува от техния магазин.

6 стъпка – Потърсете си работа и реални проекти. Конкуренцията е голяма в тази сфера, но това не трябва да ви отчайва и отказва, а напротив да ви нахъса да дадете най-доброто от себе си. Като за начало може да потърсите и работа като мърчандайзер, декоратор на витрини на магазини и подобни, което да ви даде началния тласък. Не си мислете, че е задължително и че интериорния дизайнер се занимава само с вътрешен дизайн на домове, кухни, всекидневни и обзавеждане за спалня. Качествата, уменията и знанията ви трябва да включват и вътрешния дизайн на магазини, офиси и защо не градински двор на някоя китна вила.

7 стъпка – Започнете свой собствен бизнес. Не е задължително да напуснете работа, ако работите в момента, или да имате много средства, за да стартирате с интериорния дизайн. Първоначално отделяйте време от свободното си време колкото и да е малко то. Помнете, че първата година и всеки старт на частен бизнес не зависимо с колко пари се стартира е труден и изисква много жертви както от вас, така и от семейството ви.

 

HTML код на статия

Автор: summer


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар