Търся си работа, но как?

Привет на всички, днес ще се опитам да Ви дам няколко основни съвета за това как да направите впечатление и да си намерите работа по-лесно. Ще обърна внимание на 2 неща – Автобиография, Мотивационно Писмо  и Интервю за работа.

Направил съм три непрофесионални клипа с тази насоченост, които може да прегледате тук . Първо ще обърна внимание на някои аспекти в Автобиографията:

Първото нещо, което вижда работодателят от Вас е вашата снимка. МОЛЯ не слагайте снимки, на които сте прегърнали друг човек и написано ” Аз съм от ляво ” примерно. Също така не слагайте снимка на плажа или в гората, освен ако не е упоменато поради някаква причина от работодателя. Случвало се е и е много глупаво, когато работодателят Ви види на плажа. Снимката е хубаво да бъде приветлива и по някакъв начин да отразява вашата личност

Много важно е да имате написани 2 неща – телефон за връзка и e-mail. Второто е, за да получите отговор, независимо от решението. Много хора забравят e-mail -а, но е важно. Може да се случи да нямате обхват, да ви е паднала батерията и т.н. ,  а работодателят да иска да Ви вземе, само че няма как да ви се обади на момента. Затова е хубаво да има начин да се свърже с Вас.

До тук с лесното, сега с няколко думи ще се опитам да опиша, как не трябва да изглежда. Не трябва да пишете всичко, което сте работили, ако това не съответства на работата, за която кандидатствате. Ако сте работили на 5 работи, а 2 от тях съответстват, пишете само тях. Работодателите се отегчават от големият обем информация, защото те имат да преглеждат много биографии. Другото, което може да спре работодател ако види много работи, е ако сте ги напускали през 1 година или по-малко Това автоматично ще значи, че Вие не се задържате на едно място. Това не е в интерес на човека, който ще Ви вземе на работа.

Пишете вашите ключови компетенции след стажа Ви. Работодателите обичат да виждат синтезирана информация. След като напишете това, може да напишете и вашето образование и допълнителни курсове. Няма да се спирам детайлно, защото може да видите всичко на клипа.

Мотивационното писмо:

Тук е още по-лесно. Няма нужда пишете хиляди изречения и да давате страшно много информация, все едно сте писател. Никой не иска това. Работодателят иска синтезирана информация и затова в 5-6 точки избройте силните страни и това, което знаете за вида работа, за която кандидатствате. Има примерно мотивационно писмо в клиповете, така че може да ги гледате отново.

Интервю за работа:

Тук отново ще засегна няколко въпроса. Мотивация, заплащане и защо напуснахте предишната работа:

Мотивацията винаги е  – искате да се развивате в компания с утвърдени стандарти (при голяма компания ), бихте искали да се развивате във фирма, в която професионализма е на първо време, чували сте страхотни неща за фирмата и искате и Вие да работите в нея. Може да намерите собствени думи за това, но се придържайте към идеята. Избягвайте да говорите за мотивация в пари, защото винаги може да намерите работодател, който да даде повече пари, а това ще значи за него, че Вие ще го напуснете.

Заплащането е индивидуално при всеки. За някой 500 лв може да е висока заплата, за други 1000 лв може да е малка. Може да претендирате за по-високо заплащане ако сте човек, който си знае способностите и наистина може това, което мисли за него самия. Ако сте експерт може да търсите по-високо заплащане, защото ако не в България, то в чужбина можете. Ако обаче сте нов в занаята, няма как да искате същото, което се дава на експерта. Правете компромиси!

Защо напуснах? НИКОГА не казвайте лоши думи за старият работодател, защото това прави лошо впечатление. Това е така, защото ако сега го правите, за в бъдеще ще го направите отново и за него. Дори и наистина да е бил лош с Вас, дори да сте работили под напрежение, измислете нещо друго – далече Ви е работното място, искате да смените вида работа, чули сте страхотни неща за неговият бизнес и искате да станете част от това и т.н.

Търсете работа в България и чужбина от тук  Моля погледнете и клиповете, които съм направил, дано да съм помогнал.

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар