Храсторези – монтиране на режещият нож

Масовите храсторези и моторни коси се използват за косене предимно на трева, както и тънки храсти, но ако искате да режете по-дебели и по-гъсти треви трябва да им прикачите нож за косене. Ножовете се различават по външен вид и по размер, като най-често срещаният вид ножове имат равно отдалечени 3 или 4  на брой режещи зъби и могат да бъдат с различен диаметър – 200, 225 и 250 мм , докато другият вид прилича на диск с назъбени ръбове и е с плоски или с остри зъби. Изберете подходящият режещ инструмент според работата, която смятате да вършите, т.е. според това какво ще косите от ръководството за употреба, което трябва да има към храстореза.

Специфичните инструкции за монтиране варират в зависимост от марката и модела, но винаги трябва да се отвие гайката на главата на храстореза, да се постави режещият нож, след това да се поставят и останалата част от фиксиращите здраво ножа към редукторната глава елементи.

Много храсторезите се продават стандартно с нож или диск за косене и може в последствие да се конвертира в редовен тример за косене на зелена трева, като се инсталира кордова глава.  Преди да закупите храсторез се уверете, че предлаганата марка и модел предлага различен режещ инвентар или е съвместима с масово продаващият се на други марки. Това е важно защото различните храсторези имат различни закрепващи елементи, различни резби на редукторните глави и други разлики.

За да започнете работа се нуждаете от режещ нож за косене или диск, ключ, стопор или тънка отвертка за застопоряване на редуктора при монтаж и работни ръкавици. След като имате всичко необходимо и сте готови да започнете извадете кабела на свещта на храстореза и го поставете хоризонтално. Лично аз мисля, че при съвременните модели храсторези няма опасност от случайно запалване на двигателя, защото преди да се стартира двигателя, трябва да се включи на контакт от бутон, разположен на ръкохватката. Най-удобна позиция за смяна на ножа е да го поставите с ръкохватките надолу, като  двигателя остава на земята, а редукторната глава остава във въздуха и е насочен към Вас – така по-лесно се монтира ножа, защото той ляга на главата и няма нужда да го придържате. Това по-скоро са стари техники за безопасност останали като препоръка при обслужване на машина с двигател с вътрешно горене.

Смяна на режещият нож.

Отвийте гайката или болта на редукторната глава и я отстранете заедно с фиксиращите шайби. Отстранете ножът или диска ако има инсталирани такива. Ако има инсталирана кордова глава то тя се развива по различни начини. Най често съвременните модели кордови глави са с вградена гайка и се развива по посока на часовниковата стрелка. Огледайте се за отвор в задната страна на редукторната глава – това е отвор за застопоряване на редуктора за да не се върти при затягане или развиване на гайката или кордовата глава. Можете да вкарате отвертка в отвора за да заключите задвижващият вал или специален стопор, който трябва да го има в комплекта инструменти към всички храсторези. Поставете желаният нож и фиксиращите шайби, и с помощта на ключа започнете бавно да завивате в посока обратна на часовниковата стрелка – гайката както и кордовата глава са с лява резба и се завиват на ляво,  с цел избягване на саморазвиването при косене. В един момент редуктора ще се застопори и ще продължи да се завива само гайката или кордовата глава. Затегнете гайката, като се уверите, че режещият нож е легнал добре върху редукторната глава и се върти равномерно. Ако монтирате кордова глава не е нужно да я презатягате, защото в последствие може да имате проблем с развиването.

Смяна на предпазителя.

Повечето храсторези използват различни предпазители за различната режеща гарнитура, като при работа с кордова глава се слага предпазител с подрязващ нож, а при работа с циркулярен диск се слага метален предпазител. При рязане с метален нож се използва обикновен пластмасов предпазител.

HTML код на статия

Автор: nobreak


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар