HealthEDU обучение “Храната навсякъде около теб”

В периода 16-20 май 2017 г. във връзка с изпълнението на проект “Иновативна обучителна методология за здравословно хранене на децата в предучилищно и начално образование (HealthEDU)”, подпомогнат по ключово действие 2 „Стратегически партньорства“ на програма Erasmus+, номер 2016-1-LT01-KA201-023196, представители на ФРКБПГО, в лицето на Миглена Молхова и Жени Личева, взеха участие в обучение на тема „Храната навсякъде около теб“, което се проведе във Флоренция, Италия.

Целта на обучението беше да подобри знанието и квалификацията, свързани с образованието в областта на храненето в институции, предоставящи образование и обучение, както и да обмени добри практики и опит между специалисти от различни страни. То беше насочено към преподаватели/обучители в областта на храненето от партньорските организации в проект HealthEDU.

Обучението беше организирано в рамките 5 работни дни и обхвана три основни теми:

  • Особености на т.нар. бавна храна (движението „slow food“ кухня).
  • Как да предоставим на децата знание за здравословните храни?
  • Как да въведем здравословното хранене вкъщи и в училище?

По време на посещението във Флоренция участващите организации от България, Литва, Гърция, Испания и Турция посетиха три образователни институции и магазин за био продукти.

Партньорската група посети първо институт „Buontalenti“, където беше приветствана от директора Алесандра Сарби. Тя представи накратко образователната институция, след което организира практическо посещение из училището, по време на което беше представен и персоналът на учебната кухня. Г-жа Франческа Галло изнесе пред гостуващата група лекции на тема: „Как се подготвя/обучава един готвач в slow food кухня?“ и „Преглед на процесите на италианските здравословни хранителни традиции.“ Участниците в обучението имаха възможност да посетят училищната кухня в момент, в който учениците заедно с техните преподаватели подготвят обяд, както и да научат как се приготвят и се поднасят по атрактивен начин традиционни италиански ястия.

Следващото посещение бе в Институт по хотелиерство „Enriques“, където представители на училището подробно представиха дейността на своята институция. Организирано беше посещение на учебната училищната кухня. Главният готвач заедно с учениците показаха на участниците технологията на приготвяне на различни здравословни ястия.

Последната образователна институция, която посетиха представителите на партньорските организации беше Институтът tini в Прато. Групата беше приветствана от директора на института Даниеле Сантагати и учителите Марко Мазуоли и Емануела Черчие, които представиха институцията, както и преподавателския екип, обучаващ и подготвящ за професионална реализация готвачи и ресторантьори. Г-жо Клаудия Ферера пък изнесе на участниците лекция на тема „Как да въведем здравословното хранене вкъщи и в училище“. Отново последва посещения на учебната кухня, където главният готвач и учениците отново разкриха някои от тайните на добре приготвената и полезна храна.

Последното посещение беше в магазин за био продукти „NATURA Si’“. Управителят Г-жа Джулия Чекини представи на участниците мисията, философията и стратегията на NATURA Si’, фокусирайки се основно върху биологичната и бавната храна.

Проведеното във Флоренция обучение може да бъде определено като чудесна възможност за всички участници да получат професионални знания и реален, полезен опит от експерти, които вече работят в областта на здравословното хранене, културата на хранене, етикет на масата, приготвянето на атрактивни и здравословни ястия за деца.

Снимки от обучението можете да откриете на фейсбук страницата на ФРКБПГО: https://www.facebook.com/cubufoundation/posts/657175837807172, както и на сайта на проекта: http://healthedu.emundus.eu/

Автор: Жени Личева

HTML код на статия

Автор: Zornitsa Staneva


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 2 гласа)
HealthEDU обучение "Храната навсякъде около теб", 6.0 out of 6 based on 2 ratings

Напиши коментар