Какво трябва да знаем за пазара на луксозни имоти в София?

Пазарът на недвижими имоти в най-големият град у нас – столицата София, е един от изключително динамичните икономически сектори у нас. В сегмента луксозни имоти в София, включващ къщи и апартаменти, в по-голямата си част ново строителство, в последните години се наблюдават изключително интересни тенденции:

  • Сред къщите най-търсени са тези с три спални в квартали около Витоша, както и вили в близост до София;
  • В сегмента с луксозни апартаменти все по-предпочитани са тези, които са част от затворени комплекси и с локация в околностите на града;
  • Цените на луксозните имоти в София нарастват с 5% през 2021 г., като интересът към тях се засилва, което предполага и вероятното им повишение занапред.

Какво е търсенето на луксозни имоти в столицата?

Пандемията може да се определи като основен фактор за активния интерес към сегмента с луксозни жилища както в София, така и в цялата страна. Принудени да работят от вкъщи, редица домакинства, попадащи в средната и над средната икономическа класа, решиха да инвестират в луксозни апартаменти и къщи. Луксозните имоти предлагат по-голяма площ и повече функционалност за живущите.

Тенденцията към такъв тип имоти бе забелязана още през 2019 г., когато бе самото начало на вирусната епидемия. Търсенето запази стабилността си през 2020 г. и 2021 г., сочат данните на редица имотни агенции в София.

Сградите ново строителство в столицата стават предпочитана категория луксозни имоти, особено сред по-младите купувачи, инвестиращи в първо жилище. Малки бутикови сгради, къщи и затворени жилищни комплекси, локализирани най-вече в южните части на столицата и в покрайнините на Витоша, бележат значителен ръст.

По отношение на предлагането, жилища в строеж се продават още на фаза проект. Това явление бе изключително рядко срещано явление до преди няколко години. Важно е да се отбележи, че луксозни имоти, които са ново строителство, се купуват както за собствено ползване, така и с инвестиционни цели или отдаване под наем. Коронавирус кризата бе само още едно доказателство, че имотите са и занапред ще продължават да бъдат най-сигурната инвестиция.

Кои са най-предпочитаните райони за покупка или наем на луксозни имоти в София?

Къщите и апартаментите в затворените комплекси, намиращи се в крайградските райони, често са предпочитани като втори дом на редица потребители. Причината е, че те могат да предложат на ползвателите си все по-търсената близост до природата.

Значителен интерес се забелязва към имоти в квартали като Витоша, Бояна и Драгалевци. В тези райони доскоро къщите бяха най-предпочитания тип жилищни имоти, с нарастването на новото строителство обаче, все повече започват да се купуват и апартаменти.

Център и Докторска градина са двата райна на столицата, в които е преобладаващо търсенето на луксозни апартаменти под наем в София. Траен интерес се забелязва към жилища тип затворен комплекс, които са напълно завършени и обзаведени в Манастирски ливади и конкретно зоната около булевард “България”.

В старите квартали Изгрев и Лозенец сградният фонд и до днес остава много различен. Значителната промяна, която настъпи в облика на Изгрев в последните години, обуславяща се от появата на редица нови и луксозни жилищни сгради, печели трайно интереса на редица купувачи.

HTML код на статия

Автор: vencislava.hristova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар