Актуални тенденции в обзавеждането и интериорния дизайн

В съвременните тенденции за интериор и обзавеждане за постигането на един наистина модерен и стилен дом е необходимо да заложите на няколко ключови неща : простота в интериора, свободно пространство и функционалност.

Простота в интериора

Според съвременния интериорен дизайн тенденциите залагат на изчистени линии, неутрални цветове и преобладаващи геометрични форми и всичко това в максимално опростен стил, което категорично не е равносилно на „скучно” и „еднообразно”. При подходящото съчетаване на пространството, цветовете, мебелите и аксесоарите и малка доза въображение Вие можете да постигнете един модерен и уютен дом. Опростяването на интериора всъщност има за цел да избяга от познатото претрупване на пространството с мебели и много ненужни вещи. Основната идея е в използването на многофункционални мебели, които са оптимално позиционирани в помещението, така че да остава достатъчно свободно пространство; в ограничаването на аксесоарите и многообразието от различни предмети, които трупаме в ежедневието си; в използването на неутрални цветове и изчистени линии.

Функционалност

Функционалността е следващият задължителен елемент от съвременната концепция за модерно интериорно проектиране и обзавеждане. За различните помещения от дома това понятие има и различно значение, но като общо определение може да се постави лесния достъп на всяко помещение от всяка точка на дома, както и поставяне на обзавеждането така, че да е практично и лесно за ползване. Например, модерно проектираната кухня има пълно оборудване и аксесоари за готвене, сервиране и т.н. и всичко е разположено така, че на домакинята или домакина не се налага да се протягат нависоко или да търсят необходимата им вещ дълго време.

Постмодернизъм в интериора

Ергономичните мебели са основната част от постмодерното течение в обзавеждането. Те са актуални не само за дома, но и за работното място. Ключово за ергономичните мебели е съчетаването на красив дизайн с максимално удобство.
В постмодерния интериор арт мебелите заемат изключително важна роля. Обикновено те поставят формата над функцията и, за да докажат това включват уникален дизайн като поп арт мотиви и своеобразни теми. Често на арт мебелите се гледа повече като на скулптура или предмет на изкуството, отколкото като на функционална мебел, на която можеш удобно да седнеш, например. Към поп арт стила за постмодерните мебели са характерни още и изчистените геометрични форми и интересни ъгли .
Основно в постмодерните тенденции за обзавеждане залягат функционалността, минимализма при употребата на материалите и в декоративните елементи или използването на ретро идеи.

При модните тенденции в мебелите се открояват следните :
– Мека мебел в ярки цветове – неутралните цветове в дамаските са изместени от ярки тонове, които биха добавили цветен акцент във вашата дневна.
-Ъглови дивани – остават актуална и стилна мебел в обзавеждането на всекидневни. Модерната комбинация от черно и бяло ще придаде изключителен стил на Вашия интериор.

-Модулни мебели – разнообразни варианти от многофункционални мебели, които се приспособяват според Вашите индивидуални изисквания и ограничения в пространството.
-„Зелената” тенденция в обзавеждането продължава с естествени и екологично чисти мебели.
– Сивият цвят – в своите разнородни нюанси сивото внася усещане за стил и елегантност и добре хармонира с интериор в преобладащи бели или черни цветове.

– Мебели в ретро стил – остава актуално завръщането към мебели от минали години, а с помощта на малко търговски трикове, придобиват ново и модерно лице.
-Бохемски стил – с все по-изчистените тенденции при мебелите идват ярките тъкани в Бохемски стил, подчертавайки простотата в стаята.

Източник http://www.furnish.bg

HTML код на статия

Автор: invitro


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар