Скъпоценните камъни

Скъпоценните камъни са възбуждали въображението на хората още от древни времена. Един от факторите,който движи развитието на човечеството е степента на усвояване на полезните изкопаеми, в това число и на камъните.
Още през ранния палеолит минерали и скални отломъци са събирани от повърхността на земята,но едва през късния палеолит започва техния съзнателен добив. В далечното минало започва да се заражда и символиката на скъпоценните камъни. Човекът започва да използва камъка веднага след изправянето си на крака. Камъните му служат за сечива,оръжие и като средство за познание. При обработката на камъните човекът развива своя мозък.
Първобитните племена използват за амулети и талисмани парченца от скали и минерали-яспис, нефрит, ахат, туркоаз, кости , рога, зъби и др. Много хора от древността до днес вярват в свръх естествените сили на скъпоценните камъни. Смятало се например, че кехлибарът лекува всички болести; яспис или корал помагал на родилките да раждат по-лесно, планински кристал пречиствал водата, малахитът и цитринът успокоявали стомашни болки…
Независимо обаче от посоката на действие или само заради своята красота, през последните десетилетия скъпоценните камъни “изживяват истински бум”.
В наши дни стремежът към добра визия придобива все по-големи размери и значение за човек. Желанието да изглеждаме и да се чувстваме добре нараства всеки ден. Редица фирми като “Булгари”,”Хари Уинстон”,”Тифани” и други, които ни предлагат изобилие от скъпоценни камъни, бижута и аксесоари, като разбира се са наши верни съюзници в постигане на отлични резултати по отношение на визията и външния ни вид.

HTML код на статия

Автор: Daneva


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 5.7 от 6 звезди. (от 6 гласа)
Скъпоценните камъни, 5.7 out of 6 based on 6 ratings

Напиши коментар