Един критик за Стив Джобс

За мнозина от нас Стив Джобс беше, и винаги ще бъде една от най-невероятните личности в света на високите технологии. Но много хора, като чели забравят за Бил Гейтс и неговите опити да премине отвъд технологията с цел да спасява човешки животи. Защо при тези условия собственикът на Microsoft не получава толкова голямо внимание? Това се опитва да ни обясни Бил Шнайдер, репортер в сферата на IT Новините.

Бизнесът не е война, не е и игра с нулев резултат. Той е успешен, тогава, когато носи печалба на своите акционери и не унищожава конкуренцията, а напротив – оставя я да процъфти. Същото се отнася и за  забележителните – „големите” хора. Някак си в нас е заложено грешното мнение, че когато човек е добър в нещо, то друг не е толкова добър. Бил Гейтс е на път да бъде забравен покрай еуфорията, носеща се около образа и живота на Стив Джобс.

Във вторник, в Harvard Business Review, излезе интригуващо есе със скандалното заглавие: Възхищавайте се на Бил Гейтс, не на Стив Джобс!”.

Не мога да изкажа мнение относно „възхищението”, но нека признаем пред себе си, че отделянето на милиарди долари за лечението на деца болни от малария, чума и други коварни болести не е за подценяване. Напротив, то е поне толкова важно, колкото и  изобретяването на iPad … Не, по-важно е! Разбира се, всичко това е въпрос на ценности и не би трябвало да омаловажи успехите на Джобс.

Една доста семпла, интересна и същевременно критична история остава заровена в миналото. Джобс, във втория си и по-успешен период като главен изпълнителен директор на  Apple, е “стоял на плещите” на Бил Гейтс. Ако не беше всемогъщият Microsoft, нямаше да има база, която да подпомогне появата на iPod, iPad и iPhone. На практика, те не биха съществували.

Не трябва да се превръщаме в роби на неодушевените предмети. В крайна сметка, Apple и техните продукти наистина са просто „неща” или формално казано –  стоки. Те са като Walt Disney – забавни са, красиви са, подобряват живота ни, но са преходни. Те са пример за онова, което Карл Маркс нарича „фетишизъм на стоки”. Ние всички знаем, че Apple и всяка друга технологична компания съществуват, за да продават продукти или услуги с една единствена цел – да правят пари. Това, което правят най-добре е да ни убедят, че ние задължително трябва да се сдобием с продуктите им, да продават колкото се може повече и да увеличават благосъстоянието си.

Не казвам, че това не е правилно. Написаното в горния абзац е просто пример, за това как работи пазарната икономика. В случая неправилното е, че ние сме това, което притежаваме. Продуктите на Apple са се превърнали във витални за нас аксесоари.

iPhone и подобните на него, стимулират иновациите по време на бум в технологичната индустрия и предизвикват напредък в комуникациите. И все пак, много от нас правят грешката да вярват, че революциите не биха се случвали без iPhone, BlackBerry и Android. Стив Джобс не е баща на египетската революция.

Мнение на Бил Шнайдер.↑

Нашето мнение е, че всеки човек има отредена съдба, позиция и задача в живота си. Ние не смятаме, че трябва да се правят сравнения между две велики личности, заради различния път по-който животът им е поел. Факт е, че определени събития и действия ни правят повече или по-малко популярни или харесвани. Но в крайна сметка, не трябва ли човек да живее заради самия себе си, за хората и нещата, които обича? Какво е вашето мнение?

http://svejo.net/1316210-edin-kritik-za-stiv-dzhobs-it-novini

HTML код на статия

Автор: ITnovini.BG


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар