Изработка на килими от вискоза

Ако не можете да си позволите скъпоструващ персийски килим, добра вариант са и килимите от вискоза. Изкуственото влакно вискоза е открито в Англия през 1905 г., преди синтетичните материали. Тя се произвежда в промишлени количества за доста кратко време. Химичният състав на вискозата не е по-различен от целулозния. Всъщност, по химичен път вискоза се получава от целулоза – това е рециклирана (възстановена, регенерирана) целулоза. Допълнителната механична обработка – усукване и изтегляне, предопределя здравината на това влакно. За да се получи т.нар. щапелно влакно, влакната на вискозата се режат и отново се вплита. За разлика от другите синтетични и изкуствени материали, вискозата изглежда изключително естествено и силно наподобява коприна. Ето защо се нарича и вискозна коприна. Тя се характеризира с особена мекота, която придава на изработените от нея килими, издръжливост, устойчивост на цветовете,  естествен блясък – свойства, които я превръщат в незаменим материал за килими.

Килимите от вискоза не са причинители на алергии, почистват се лесно, а след боядисване цветът се запазва трайно. От друга страна, тя е много по-достъпна и евтина от коприната и копринените продукти. От вискоза се произвеждат както модели на килими от Персия, така и съвременни килими, подходящи за модерен интериор. Килимите от вискозна коприна по нищо не отстъпват като качество на ръчно тъканите килими от Персия. В Белгия, например, се произвеждат много качествени килими от вискоза, с около 1 млн възли/кв. м. и до 6,25 мм височина на купчината. Това са показатели, по които отстъпват дори най-скъпо струващите ръчно изработени персийски копринени килими.

Килимите от вискозна коприна могат да разкрасят по уникален начин пода или стената, а могат да се използват като дамаска за мебели. Сега скъпите персийски килими отстъпват пред по-достъпните вискозни килими, произведени в фабрики.

HTML код на статия

Автор: skrast


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар