Слънчеви колектори – вакуумни за топла вода или с фотоволтаични клетки

Може би сте чували, че вече е възможно да се сдобиете със своя собствена електрическа енергия и по този начин да намалите сметките си за електричество. Може ли това да бъде направено чрез поставяне на слънчеви колектори на покрива на къщата ви? Как става това?

В тази статия ще се постараем да разграничим двата най-популярни вида колектори – слънчеви колектори за топла вода и слънчеви панели с фотоволтаични клетки.

Слънчеви колектори и слънчеви панели са две думи, които много често се използват, когато става дума за събирането и трансформирането на слънчевата енергия, но и двете системи работят по-много различен начин една от друга. Те всъщност са две различни технологии.

Слънчевите колектори не произвеждат електричество, но абсорбират и трансформират слънчевата енергия в топлинна, която може да се използва за затопляне предимно на вода за битови нужди. Топлината е процес на предаване на енергия от един орган към друг, което се дължи на разликата в температурата. Соларните колектори с термосифон или с „Heat Pipe” технология са изградени от водосъдържател (бойлер), изолация, вакуумни тръби, отражатели, автоматичен клапан и силиконови уплътнения. Тя се предава на течността, която в повечето случай е вода или антифриз, циркулираща в системите. Казано с други думи, когато вакуумните колектори „Heat Pipe” технология или с термосифон са изложени на слънце, слънчевата радиация, която попада върху тях се поглъща от специалното им покритие и се преобразува в топлинна енергия. От там течността(водата) в абсорбера, която служи за превеждане на топлина се загрява и след това отдава тази топлина на водата в резервоара.

Благодарение на слънчевата неизчерпаема енергия, която се събира от фотоволтаичните клетки може да се произвежда и електричество. Тези соларни панели с фотоволтаични клетки, за разлика от слънчевите колектори са изградени от специализирани диоди полупроводници, които преобразуват видимата светлина в постоянен ток.

Фотоволтаичните клетки са изработени от кристален силиций или галиев арсенид. Галиев арсенид все още е много скъп материал, който се отглежда специално за изработката на фотоволтаични клетки. Употребата му е все още ограничена и повечето хора, дават предимство на по-евтините силициеви кристали. Но нека отбележим, че силициевите кристали имат по-ниска ефективност на преобразуване на електрическата енергия.

Според проучвания от 10 до 30 кв.м, площ покрити с панели ще са достатъчни, за да произвеждат електричество за едно домакинство. Важно е да знаете, че ще ви е необходим и инвертор, които да преобразува електрическата енергия в променлив ток.

Надявам се, че разликата межди тези две понятия слънчеви колектори за топла вода и соларни панели с фотоволтаични клетки е ясна. Слънчевите колектори се използват предимно за домашно ползване, докато фотоволтаичните клетки намират приложение в бизнеса и индустрията. Системите, които са монтирани на покривите на много къщи и комплекси всъщност са слънчеви колектори. Те са сигурни, надеждни и осигуряват целогодишно топла вода.

HTML код на статия

Автор: web fusion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар