Хидроизолация на стоманена сграда

Всички видове сгради са се усъвършенствали във времето по посока ефективното справяне с водата. Водата може да попадне във вътрешността на постройката по много начини. Събирането на вода по подовете, стените и таваните води до влошаване на качествата на цялата постройка и нейната ползваемост. Втората и може би по-важна причина, поради която не трябва да пускате водата вкъщи е, че в нея се развиват микроорганизми, опасни за здравето на всички обитатели.
За лош късмет хидроизолацията е освен много важна за всяка постройка, но и доста трудна задача. За неспециалист е почти невъзможно да прецени всички зони, които имат нужда от изолиране, да не говорим за откриването на тези зони. Тази работа трябва да се свърши от добри специалисти с дълъг опит и изградено реноме в занаята. Предпазването на зданието от вода включва много подробности като наклони на повърхности, влагоустойчивост и други. Фактът, че всички модерни сгради са добре електрифицирани, прави въпроса за водата от първостепенно значение.
Вниманието към проблема трябва да е още по-изострено, когато се касае за метални конструкции, части от които са напълно или частично под земята. Приземните помещения и мазетата са застрашени от наводняване освен при силни дъждове, а и при активни подпочвени води. Преди старта на едно метално строителство е наложително да се проучи въпроса с подпочвените води, както преди самото копаене, така и след него. Изолирането от вода под земята е добро решение, защото движението на водата под повърхността се изменя и е трудно да се предвиди. Проникването на подпочвени води в сградата може да има огромни негативни последствия за собственика. А ако по време на пробива в приземното помещение има хора, опасността за тях е съвсем реална. Наскоро ми разказаха за проникване на подпочвена вода в голям магазин в София, чието име, разбира се, няма да спомена. Стоманените сгради или поне стоманената част от сградите обикновено се намира над земята и хидроизолацията може да се постави както по време на строежа, така и след него. При стоманена част под земята предварителното изолиране е просто неизбежно. Можете да се ориентирате към хидроизолация, след като сградата е вече готова, в случаите, в които трябва да се пестят пари. Работата може да не е цялостна, а частична и да покрива само рисковите зони, най-податливи на влага и протичане. В този смисъл тези метални конструкции ви дават един в своеобразен толеранс по отношение на времето, преди да направите подобрението в пълния му обем.
Хидроизолационната система на всяка стоманена конструкция има нужда от известна помощ, за да осигури необходимата безопасност по отношение на водата. Добрата вентилация оказва огромно съдействие в тази посока. Без нормална циркулация на въздуха предпазването от влагата е почти невъзможно, без значение колко е добра хидроизолацията ни. По ъглите на пода и на тавана се образуват капчици, които се задържат за дълго и създават отлични условия за развитие на микроорганизми. Това е познатият на всички мухъл. Ако видите мухъл в някоя сграда, значи вентилацията не е на ниво. При металните сгради движението на въздуха добива ново ниво на важност, като се вземе предвид опасността от корозия. Влагата и течовете могат сериозно да увредят вашето метално здание и да навредят, както на функционалността му, така и на периода на експлоатация. Ако възнамерявате да съхранявате хранителни суровини или стоки хидроизолацията е първата ви марка за безопасност.
Изолирането на сградата, след като тя е почти завършена, е възможно благодарение на това, че то се осъществява чрез нанасяне на повърхностен слой като екстериор или интериор. Добавянето на материал по повърхностите, който ограничава водата, запазва вътрешността на стените, подовете и таваните от каквото и да са направени. Обширното и пълно покриване на повърхностите спомага за локализиране на течовете и влагата само в едно помещение и запазва другите. Възможността за такова локализиране спомага за откриването на неизправности във вентилацията.
Хидроизолацията на пода заслужава допълнително внимание, защото подът се ползва много повече от стените и тавана. Тежки предмети като гардероби или машини се полагат директно върху покритието на пода. Събирането на вода в участъците, откъдето минават електрически кабели, трябва да се избягва с различни методи като например избягването на самото полагане на кабели по пода. За жалост в местното строителство подобни грешки се допускат доста често. Контактът между застояла вода и малки деца, играещи на пода, е твърде вероятен, което ни напомня да прилагаме дезинфекциращи средства при чистене. Дори водата да не е застояла тя може да стане причина за неприятни подхлъзвания и наранявания. Мокрият под в стоманената сграда увеличава влагата в цялото помещение и повишава риска от корозия и вреди на интериора.
Екстериорното покритие от своя страна може да се разшири и да покрие малка площ извън сградата, точно над основите. Това ще предотврати донякъде подкопаването на основите при проливни дъждове. Покритието извън дома има същите предимства, както тези на домашния под. Събирането на вода и подхлъзванията ще бъдат сведени до минимум.
Подготовката на металната конструкция за експлоатация трябва да предвиди много неща. Изберете фирма, която да направи хидроизолацията, с богат опит, с много качествено изпълнени поръчки, сблъсквали се с много и различни видове обекти. И не забравяйте да се консултирате с независим експерт по време и след строителния процес.

HTML код на статия

Автор: redaktor


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар