Проблемите на младежта

Нека  всеки един от нас се запита какво представлява ценностната му система и какви са принципите в живота му. Оказва се, че голяма част от младото българско поколение е не само необразовано,но и безнадеждно неамбицирано и мързеливо. Всички негативни черти се зараждат още в първите 7 годинки на децата. За малчоганите пълноценно детство не означава вече играене долу пред блока на жоменка и народна топка , а е изцяло технологизирано на база компютри,мп3 плейъри, мобилни телефони. Децата намират развлечение в компютърните игри, в повечето от които има насилие или престъпност.Всеки е чувал за Counter Strike , но много малко са тези,които знаят кой е Ботев, кой е Левски и какво са направили те за своята родина. Книгите са само за “зубърите” , а Google би ни снабдил с всякакъв вид знание относно дадена тема. Предпочитат да си “чатят” във Фейсбук или пък Скайп,вместо да излезнат навън и да създадат нови запознанства или контакти с връстниците си. Това оказва влияние и в училище,където повечето деца са или агресивни един към друг , или нямат стимул за получаване на знания и изкарване на добри оценки.Та нали най-лесно е да се препише от “пищов” без да остават трайни знания.Има ли значение дали оценката е добра,щом тя не е подплатена със знание.Та нали уж децата са като гъба и попиват всичко,което чуят или видят.Явно тази гъба действа само тогава , когато става въпрос за негативни неща и явно точно тези неща правят впечатление на децата.

Но както се казва вината не винаги е в единия.Родителите от своя страна са толкова забързани , толкова заети и вглъбени в работата си , за която получават минимална заплата ,недостатъчна да изкарат месеца,че забравят най-често да общуват с децата си и да изграждат тяхната ценностна система.Предпочитат да седнат вечер и да гледат най-новия турски сериал,вместо да питат сина или дъщеря си как е минал деня.

Нека погледнем и тийнейджърите,при които също като при децата липсва ценностна система. За повечето подрастващи материалното е на много по-високо място в ценностната пирамида отколкото духовното.Тях също не бихме питали кой е Левски,камоли кой е Дебелянов или Яворов и какво да написали,защото адекватен отговор едва ли бихме получили.Важно е че ако пиеш алкохол,пушиш цигари и взимаш наркотици, то ти би бил много по – “вървежен” сред връстниците си,за разлика от тези, които се стремят към постигане на целите си и имат амбицията да влезнат в добър университет, за да продължат развитието си.

И как държавата ни да е добре, като един ден те ще бъдат лекари, адвокати, учители, полицаи, а дори може и да ни управляват и единственото нещо,което ще ги интересува е как да си вземат заплатата или как да вдигнат данъците, за да могат да приберат някой лев тайно в джоба. И как да се подобри положението в страната като някой ден точно тези деца ще станат родители и точно те ще бъдат бъдат модел за подръжание на свойте деца и нищо не би се променило към хубаво, а напротив – този кръговрат би дегратирал все повече и все повече.

HTML код на статия

Автор: likeitloud


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар