Билярдни маси за „осма топка” от ТАТ Билярд

билярдна маса ТАТ Билярд

Първоначалният билярд произлиза от играта крикет. Разпространена е във Франция през петнадесети век През годините играта се усъвършенства и променя, за да стигне сегашният си вид. В настоящия момент под „билярд” се визират няколко вида игри, които носят името си от billiart  (фр –  пръчка. )

Една от разновидностите на билярда  „осма топка” се играе с една бяла топка наречена бияч и 15 разноцветни топки, които са номерирани от 1 – 15. Всеки номер има постоянен цвят: –  №1 и №9 са оцветени в жълто; 2 и 10 – в синьо; 3 и 11 – червено; 4 и12 – виолетово; №5 и №13 – оранжево; 6 и 14 – зелено; 7 и 15 – кафяво №8 – черно. Първият играч вкарва топки от 1 – 7 по-плътно оцветени – малки;  а вторият  – от 9 – 15  (частично оцветени (големи)). Играта печели този, който пръв вкара своята група топки в джобовете на билярдната маса и  накрая вкара и черната топка – №8.

Билярдната маса за  „осма топка” обикновено е 7 фута за обикновени играчи, а за професионалисти  – 9 фута. Оборудвана е със 6 броя джобове. Както и при останалите билярдни маси и при тази отношението дължина към ширина е обикновено 2/1. От всички страни е обградена с каучукови бордове. Плота се изработва от „аспид” и е покрита със специално билярдно сукно. Цвета на сукното е зелен, син, или червен.
Топката „бияч” се изработва малко по-тежка и по-плътна, а в по-модерните билярдни маси със жетони, в „бияча” е монтиран магнит за да може бялата топка да се вади и върне обратно при попадане в някой джоб на билярдната маса.

В наши дни, когато състезанията по билярд са обект на телевизионни предавания, се налага  по-различното оцветяване на топките, а бялата топка се защрихова, за да има по-добра видимост на телевизионните екрани.

Един от аксесоарите към билярдната маса е билярдната щека, с която се удря по „бияча”, доколкото хващането с ръка и поставянето в джобовете на масата  е не желателно. Изработва се от здраво дърво (за „осма топка – явор”, а за  „снукър” –ясен) Обикновено се състои от две части  и е оборудвана със специален връх.

В онлайн магазин  tatbilliard.bg може да намерите билярдни маси за всеки джоб и вкус.

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар