Заключване на входна врата със смартфон?

Живеем в ерата на новите технологии. Някои от фирмите за входни врати София започнаха да предлагат и нова услуга – вече можем да отключваме и заключваме входната си врата с помощта на мобилния ни телефон.

Устройството се монтира над дръжката. Бравата засича присъствието на телефона ви и вратата се отваря. Няма нужда да се прави нищо друго. Това устройство се казва Lockitron и работи чрез NFC или Bluetooth 4.

Ако искате да отключите вратата, без да сте близо до нея, тогава можете да го направите и от разстояние. Ако пък сте монтирали видеокамера пред вратата, можете да видите кой е там. Ако някой позвъни или почука на вратата, тогава ще бъдете уведомени от системата, а ако някой влезе, ще разберете веднага.

Имате възможност да оторизирате и други хора да влизат в жилището ви, като въведете техните телефонни номера и електронни пощи. Ако искате да премахнете правата им, процедурата е много лесна и бърза, без да се налага да сменявате бравата с нова. Естествено, има и ключове към вратата, които могат да се използват в краен случай, защото както знаете – винаги може да ви падне батерията на телефона. Ако пък се случи нещо, което по принцип е много малко вероятно – смартфонът ви да не работи и същевременно да сте загубили или забравили ключовете си, пак има резервен вариант. Можете да изпратите SMS към системата от друг телефон, например на ваш приятел, и по този начин да отключите вратата. Ако някой се опита да проникне в дома ви или да разбие вратата, ще получите незабавно съобщение за това.

Възможно е да се отключват и заключват дори входните врати на жилищни сгради с мобилен телефон. Не е нужно да има инсталирана домофонна система. Устройството се монтира към електронната брава или заключващата система. Бравата на входната врата се отключва за определен период от време, който може да бъде настройват от 1 секунда до няколко часа. След това се заключва автоматично. В модулът има поставена СИМ карта, която е на даден мобилен оператор – без значение кой. Запаметяват се упълномощените номера, които могат да изпращат SMS-и към бравата. След това, само тези номера ще имат достъп до отключването и ще могат да отварят вратата. Тези номера могат да се променят или изтриват по всяко време, като това става отново с изпращане на SMS. За да се отключва вратата не е необходимо да се заплащат такси за SMS-и, защото това става и само с позвъняване, което е безплатно. Няма никакви допълнителни такси, освен ако не се извършва комуникация, като SMS-и и разговори от комуникатора към телефоните, например за някакво известяване. Тогава тези разговори ще са според тарифата на мобилния оператор, към който е СИМ картата.

И все пак – не забравяйте – най-доброто заключване на входните врати в София е пиновото секретно заключване .

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 2 гласа)
Заключване на входна врата със смартфон?, 6.0 out of 6 based on 2 ratings

Напиши коментар