Какво съдържа една чаша вода?

 

Повечето хора възприемат водата, която тече от чешмите в къщи за даденост. Отваряме крана на чешмата, наливаме чаша вода и когато течността е бистра и прозрачна, не се забелязват никакви замърсявания си мислим, че всичко е наред. Е, не винаги харесваме вкуса й, но смятаме, че е грижа на ВиК  дружество да ни достави годна за пиене вода.

Знаете ли, че най-чистата на вид вода не е непременно най-здравословна. Най-опасните примеси във водата не могат нито да се видят, нито да се помиришат, нито имат вкус.

Примеси в питейната вода могат  да дойдат от различни източници. В днешното време се  използват много различни токсични синтетични химикали.   За съжаление всяка година списъкът расте. Торовете, препаратите  много щедро се изсипват при интензивно земеделие. Промишлените отпадъци  все още в някои райони на земята се изхвърлят в реките.  Отработените газове от автомобилите, самолетите и други транспортни средства с дъжд се отмиват и падат на земята. Почистващи, перилни и козметични препарати се изхвърлят  в канализацията. Всичко това водата като много добър разтворител пренася на големи разстояния и попада във водоизточници. И никое от тези вещества не са предмет на пречистване във ВиК  дружества. Там водата се изчиства от видими замърсявания, като тиня, пясък и други механични примеси. Допълнително материалите използвани в процеса на пречистване добавят нови опасни елементи като алуминий използван за коагулация и хлор, с който водата се обезпаразитява преди да бъде изпратена до дома ни.

Системата от остарели и амортизирани тръбопроводи допълнително усложнява положението.

При положение, че от 300 литра вода използвана в едно домакинство само 1 литър служи за консумация, икономически не е оправдано пречиствателните станции на ВиК  дружества да инвестират във филтри, които могат прецизно да изчистят водата за питейни цели. И каква би била цена на 1 кубик такава вода?

Дори   някои естествено срещащи се в природата вещества могат да бъдат вредни,  когато се появят в питейна вода.

Със сигурност питейната вода течаща от чешмите съдържа много на брой, различни опасни отрови. Само, че те не ни убиват веднага след изпиване на чаша вода, но ни тровят бавно и сигурно. Не случайно зачестяват случаи на онкологични заболявания. Доказана е връзката на туморите на пикочния мехур с качеството на водата.

Профилактиката е най-добър начин за предпазване от болести. Грижата за добра вода е част от тази профилактика. С новите технологии водата може много ефикасно и евтино да бъде пречистена в домашни условия . Всяка стотинка инвестирана във филтри за вода и системи за пречистване на вода монтирани  у дома се възвръща многократно.

http://pavirani.com/index.php/cleanWater/

HTML код на статия

Автор: ПАВИРАНИ


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар