Относно вътрешната топлоизолация

В стремежа си да намалят разходите за отопление, много хора взимат решение да топлоизолират своите домове. Те започват да търсят информация от различни източници. Искат съвети от техни роднини, близки, познати. Консултират се с опитни майстори в областта на топлоизолациите и най-накрая прибягват до извършване на покупката на избраните от тях системи. Дотук добре! Колкото повече информация е събрана, толкова по-сигурна ще е инвестицията за топлоизолация. А както е известно една наистина коректно положена топлоизолационна система може да минимизира драматично сметките за отопление и дори за охлаждане (когато говорим за летния период).

Доста често хората се интересуват предимно от вида на топлоизолационния материал и пренебрегват мястото, където той трябва да бъде положен. Тук е моментът да се спомене, че има два варианта за топлоизолиране на една стена – външна топлоизолация и вътрешна топлоизолация. Също така е много важно да се знае, че от гледна точка на строителната физика само един от тези два варианта е считан за по-надежден и това е външният. Вътрешната топлоизолация винаги е по-лошият избор и за това си има конкретни причини.

На какво се дължи по-лошата слава на този тип изолиране?

За да се отговори на този въпрос, трябва да се даде един пример. Нека да предположим, че сте избрали топлоизолационен материал, за който сте получили само позитивни мнения и сте го взели на изгодна за Вас цена. След закупуването му Вие решавате да го положите от вътрешната страна на желаната от Вас стена. Спазвате всички инструкции за полагането му и в крайна сметка стената е изолирана. Ако предположим, че сте направили това през лятото, то не би трябвало да забележите нещо нередно. Но летните дни отминават бързо и с настъпването на студените зимни дни Вие ще започнете да отоплявате Вашето жилище. В момента, в който това се случи, въздухът в стаята ще се затопли. В него обаче има определено количество водни пари, които рано или късно ще дифундират (преминат) през стената, за да напуснат Вашето помещение. Това означава, че те по един или друг начин ще успеят да преминат и през положената вътрешна топлоизолация. Стената, обаче ще бъде студена, защото атмосферните условия отвън ѝ влияят. Положената вътрешна топлоизолация ще попречи на топлината да загрее стената. Това означава, че между нея и топлоизолационния слой също ще бъде студено. Когато затоплените водни пари достигнат до студената повърхност те ще кондензират. Кондензът означава, образуване на влага, а тя от своя страна ще създаде идеални условия за развитие на плесен и мухъл. Те пък са изключително вредни за Вашето здраве, а също така влагата влияе зле и на конструкцията на стената Ви.

С този пример вече става ясно, защо вътрешната топлоизолация е по-лошият избор за едно жилище. Но проблемите, които този вариант може да предизвика не се изчерпват само с това. Вътрешната топлоизолация има и други недостатъци. Но въпреки това специалистите в тази област считат, че има начин да топлоизолирате вътрешно и да останете доволни. Повече информация за недостатъците на вътрешната топлоизолация, както и за евентуалните възможности за надеждно вътрешно топлоизолиране можете да получите от статията: Какво трябва да знаем за вътрешната топлоизолация

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Относно вътрешната топлоизолация , 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар