Полезна информация за пасивната къща

Човечеството от дълбока древност се стреми да усъвършенства своите жилища. Винаги хората са желаели топлина и уют през студените зимни дни, както и прохлада през най-големите летни жеги. В течение на времето са се променяли начините за постигане на тези цели. Някога, когато хората са живеели в пещерите, е било достатъчно да бъде запален голям огън, за да се стоплят всички, а през горещините прохладата е била гарантирана от самата пещера. С развитието на цивилизацията човечеството напуска пещерите и се насочва към изграждане на жилища. Появата на електричеството улеснява стремежа на всички хора към постигане на повече топлина/хладина за своите домове. Но това удобство не е безплатно. В днешно време отоплението/охлаждането чрез електрически уреди може да излезе доста скъпо, ако те не се използват правилно. Поради тази причина у хората се поражда нов стремеж, който е свързан с постигане на енергийна ефективност за своите жилища. Това означава те да осигуряват нужния комфорт през зимните и летните дни, но вече по един по-икономичен начин.

Този нов стремеж подтиква специалистите да създадат концепцията за пасивната къща. Това е строителен стандарт, който щади природата и същевременно осигурява желаната енергийна ефективност, комфорт и икономичност. Тази отворена строителна система се е доказала в практиката.

Кога една къща може да бъде призната за пасивна?

Налични са 5 критерии, според Passivhausinstituts Darmstadt, по които едно жилище може да бъде наречено пасивна къща. Към тях спадат изисквания за максимално годишно енергийно потребление с цел отопляване; максималния размер на топлинното натоварване за една година; максимално годишно енергийно потребление за отопление, гореща вода и електричество; наличието на комфорт през летните горещи дни; отлична въздухоплътност.

Когато едно жилище покрие тези 5 критерия, тогава то може да бъде сертифицирано като пасивна къща или пасивна сграда. И все пак сигурно вече възниква въпросът, защо точно “пасивна къща”? Наименованието “пасивна” произлиза от факта, че това жилище задоволява по-голямата част от своите нужди от топлинна енергия от различни източници, които са пасивни. Към тях спадат: слънчева енергия; отделена топлина от обитателите на къщата и от уредите в нея и други. Тоест крайната цел е да се постигне максимален комфорт и уют, съпроводен с нисък енергиен разход.

Пасивната къща не е просто резултат от ново строителство. Този строителен стандарт поставя конкретни изисквания към архитектурата, техниката и не на последно място екологията. Също така той не е ограничен до конкретен тип сгради. Възможно е да постигнете изискванията за пасивна къща и само чрез саниране на Вашата сграда.

Пасивната къща има свой специфичен принцип на функциониране. Основна част от спестяването на енергията при нея е постигнато чрез редуциране на топлинните загуби. Една пасивна къща се нуждае от контролирана вентилация на помещенията в нея, като това трябва да е съпроводено с топлообмен. Ако желаете да получите по-подробна информация за всичко свързано с концепцията за пасивната къща, то тогава прочетете тази статия: Какво представлява пасивната къща

 

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар