Появата на продукта шоколадови бонбони

Шоколадът и шоколадовите бонбони са може би една от малкото храни, които са разпознаваеми от всички възрасти, на всички езици и навсякъде по света.
Смята се, t са обозначавали горчивата напитка от зърната на какаото. Днес се твърди, че шоколадът е създаден преди около 2000 години, но има и съвсем модерни и нови изследвания, които сочат много по-далечни дати за рождени на шоколада.
Първите шоколадови бонбони пък са познати още на най-древните народи. По-късно се появяват и какаовите топчета, които се топят в устата, но пък горчат заради липсата на обработка.
Но за рожден век на шоколадовите бонбони се счита 17. век. Според една от легендите, първият десерт от бадеми и захар е създаден в двора на крал Луи 14. За създател се смята главният готвач на френския маршал. И понеже едно от имената на маршала било Praslin, готвачът решил да нарече десертът praslines. Маршалът започнал да използва бонбоните както за развлечение и почерпка на дамите в двореца, така и за да смекчи трудните дипломатически ситуации.
Шоколадовите бонбони бързо  добиват все по-голяма известност и започват непрекъснато да се появяват нови и нови рецепти, които ги усъвършенстват, за да се достигне до сладкия вариант на десерта. Така през  IX в. в Щатите вече имало около четиристотин фабрики за шоколадови бонбони, като щатът Калифорния е водещ. Общо, днес се произвеждат около 1500 различни марки шоколадови бонбони.
За пръв път като продукт кутия шоколадови бонбони е пусната на пазара през 1845 година.
Интересна е идеята за специално декорираните бонбониери за Свети Валентин – тя е на Ричард Кедбъри. Той създава първата такава през 1868 година и изобразява дъщеря си на нея.
Интересен факт е, че хората предпочитат бонбони, в чието име има повтарящи или римуващи се думи. Смята се, че, изричани на глас, тези наименования предизвикват позитивни асоциации, които оказват влияние върху преценката и предпочитанието.
Историята на шоколадовите бонбони е много богата и всъщност не съвсем пълна и ясна. Много неща се променят, за да има днес хилядите разновидности на шоколадови бонбони, които да могат да отговарят на всеки вкус и каприз. А и всяка компания, която произвежда шоколадови бонбони има своя собствена история и тайна рецепта, съхранявани и до днес, за „първите” шоколадови бонбони.
Днес, интересен подарък и начин за поднасяне на шоколадови бонбони са букетите. Правят се букети от шоколадови бонбони – един буквално сладък начин да кажеш „Обичам те”. Историята им започва отново в САЩ, но едва в началото на този век. Почти всяка голяма фирма ги прави по поръчка, като подбира специални вкусове шоколадови бонбони и ги аранжира по определен начин.

HTML код на статия

Автор: nadyatsvetckova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар