Страхотни архитектурни уроци от Франк Лойд Райт

Роден на 8-ми юни 1867 г. Франк Лойд Райт е не само един от най-големите архитекти в света, но той е и най-креативния, противоречивия, както и вдъхновяващия. Той е писател, колекционер, философ, както и човек с визия за бъдещето. Всички тези негови разностранни интереси го вдъхновяват и задълбочават в архитектурата. Неговите виждания за архитектурата са били авангардни и нестандартни за време си, но и до днес продължават да се използват и почитат от милиони архитекти.

„ Архитектът трябва да бъде пророк…пророк в истинския смисъл на думата…ако той не може да вижда най-малко десет години напред, то тогава не го наричайте архитект.“

Франк Лойд Райт е бил човек, изпреварил времето си. Дизайнът на повечето от неговите проекти изглежда светлинни години напред от времето си и хората често се сблъскват с редица трудности в идеята си да разберат неговите идеи.

„ Всеки архитект е задължително велик поет. Той трябва да бъде гениален интерпретатор на своето време, на своя ден и на своята възраст.“

„ Трябва да има толкова стилове различни къщи, колкото различни видове хора има и толкова подразделения, колкото индивиди има. Един човек, който има индивидуалност, има право да я изразява в собствената си среда.“

Проектите на Франк Лойд Райт имат уникална индивидуалност. От неговите различни стилове може да се заключи, че няма две жилища или сгради, които да изглеждат по един и същи начин.

„ Една сграда трябва да е изградена в хармония с околната природа.“

Трябва да се отбележи, че сградите на архитекта, построени в западната част на Съединените щати са с много по-различен характер, стил и материал от сградите, които е проектирал в Аризона, Лос Анджелис и Пенсилвания. Всеки стил е толкова уникален, колко различна е природата и релефа на земята на всяко различно място.

„ Майката на изкуствата е архитектурата. Без нашата архитектура ние не бихме имали душа като цивилизация.“

Франк Лойд Райт строи в съответствие с визията си за това какво би станало в бъдеще. Той е видял нуждата на бъдат строени домове, които са по –динамични, по-отворени и по-уютни. Той осъзна нуждата да се строи директно от земята и за природата. Неговата архитектура документира за даден момент от историята и същевременно успява да разкрие модерната му философия за подхода към бъдещето.

HTML код на статия

Автор: studio13


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар