Цветовете в нашия дом според Фън Шуи

Всички ние се стремим да направим своя дом уютен, практичен и красив. Обръщаме се към специалисти по интериорен дизайн, които ни съветват и помагат, четем съвременни списания и статии по тези въпроси. Уютът и стилът на дома ни се определят от личните ни предпочитания, нашия собствен вкус, и не на последно мясот, от бюджета, с който разполагаме. За да бъде домът ни хармоничен и да се чувстваме добре, от огромно значение е изборът на цветови комбинации. Според древното китайско учение Фън Шуи всеки цвят носи послание и влияе по определен начин. Ако искате да подсилите чувството, което искате да създадете в отделните кътчета от дома си, възползвайте се от съветите на Фън Шуи.

Белият цвят символизира чистотата и духовността. Носи спокойствие и усещане за „извисеност” над дребните, материални неща. Чудесен избор е за детска стая или за място в къщата, което искате да запазите „чисто”, подходящо за релаксация.

Според дизайнерите черният цвят е стилен и придава лек екстравагентен и модерен акцент в дома. Но според философите на Фън Шуи черното носи негативна енергия и затова не се препоръчва да се прилага. Ако, въпреки това, обичате този цвят, опитайте да го съчетавате с друг силен цвят за контраст /червен или лилав, например/.

Червеният цвят носи най-силен заряд и енергия. Това е цветът на професионалните успехи и кариерата. Ако в дома си имате място, където работите, много уместно е да поставите предмети в яркорвен цвят, които ще носят положителен заряд. Прекаленото насищане на стаи в червено, обаче, уморява очите и погледа. Това е най-концентрираният на енергия цвят. Затова най-добре е да го използвате само като акцент. Чудесна идея е да поставите няколко червени предмета /вази, покривка, лампа, съдове/ в стая в блед, неутрален цвят.

Синият цвят успокоява, свързва се с тишината и откъсване от напрежение и проблеми. Много подходящ цвят за мястото или стаята за релаксация или медитация.

Зеленият цвят е от особено значение във Фън Шуи. Това е цветът на здравето и жизнеността. Ако имате кътче, където съхранявате лекарствата си, направете го в зелено. Подходящ цвят е и за банята. Счита се, че зеленият цвят привлича най-силно положителната Чи енергия според Фън Шуи. Затова е подходящ и за мястото, където цялото семейство се събира /трапезария, кухня, хол/

Жълтият цвят е символ на власт и толерантност. Много подходящо е да поставите желти елементи пред стаите, където искате да има някакъв семеен ред. Изобщо, жълтият цвят се свързва със семейството и топлината на дома.

Макар много от нас да считат сивият цвят за неутрален и безличен, според Фън Шуи, сивото е символ на промяната и връзката. Най-подходящите места за сиво са преходните помещения. Сивото осъществява връзката между вътрешния и външния свят и спомага за навлизането на положителната енергия. Ако вярвате на принципите на Фън Шуи и ако искате да привлечете в дома тази енергия, боядисайте антрето или гаража си в сиво.

Розовото съчетава чистотата на бялото и силата на червеното. Това го прави най-подходящият цвят за спални помещения, като цвят на любовта. Ако искате да засилите страстта и нежността в отношенията си, розовата спалня е идеалната за вас.

Подобно на червеното и лилавото се счита за силен цвят, който привлича парите и успехите. Ако искате да привлечете материално богатство в дома си, поставете предмети в ярки, лилави цветове. Не прекалявайте с този цвят, той е силен и уморява погледа, ако е в прекалени количества.

Ако искате да направите дома си уютен, красив и привличащ максимално положителна енергия, следвайте съветите на Фън Шуи, но не подценявайте и собственото си вътрешно усещане за вкус и хармония.

 

 

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар