10 начина да оборите митовете за интериорния дизайн

Сигурен съм, всички са чували за неписаните “правила”, когато става въпрос за избор на цветове за интериора на вашия дом. Дали е било “Не комбинирай прекалено много цветове в едно помещение, защото ще изглежда “студено”.” или “Не използвай бежово, защото изглежда скучно” винаги има начини да оборим някой мит. Ако сте опитали да използвате “вярната” цветова палитра и смятате, че сте нарушили много правила в интериорния дизайн, тук ще ви покажем 10 начина да погледнете по различен начин на цветовите митове в дизайна. Дали са верни или не, всеки интериор може да бъде изключение от правилото!

Мит 1: Трябва да боядисате тавана си в бяло, за да се отвори пространството

Доколкото е вярно, че бяло отразява светлината най-добре, от който и да е друг цвят това е вярно, но не означава, че таваните трябва да се боядисват само и единствено в този цвят. В интерес на истината прибавянето на цвят към тавана, може да привлича окото и по този начин прави стаята да изглежда по просторна.

Мит 2: Стая, в която са използвани само тъмни цветове изглежда депресиращо

Запомнете, че много от правилата за използване на цветове са базирани на осветлението, и колко естествена светлина влиза в помещението. Тъмни цветове използвани в малки помещения със слабо естествено осветление могат да допринесат за “ефекта на пещерата”. За да избегнете този проблем използвайте тъмни цветове за просторни помещения, с множество прозорци, като комбинирате с светли и изкрящи мебели и подови настилки, за да балансирате.

Мит 3: Използвайте пастелни цветове, за да придадете женственост на интериора си

Откакто свят светува, различните цветове пробуждат различни емоции. По-светлите цветове се приемат за по-женствени, а по-тъмните за по-мъжествени. Това не означава, че не може да комбинирате пастелни цветове с по-тъмни такива, за да сътворите невероятен интериор. Изберете пастелен цвят, който обичате за някой ключови части от обзавеждането, отворете цветова схема и изберете по-тъмен нюанс на същия този цвят, за да пресъздадете баланса между половете.

Мит 4: Чисто белите кухни са резки и непривлекателни

Бялото изглежда като любимия цвят на всички в спектъра, но често може да пресъздаде студенина и стерилност, ако не бъде комбинирано с правилните цветове. Вместо да избягвате напълно бялото в своята кухня, използвайте го свободно в шкафовете, плотовете и чиниите, и го комбинирайте с неръждаема стомана, топли дървени плотове и текстил, които да внесат топлота и уют в помещението.

Мит 5: Всяка стая трябва да бъде в различен цвят, за да показва индивидуалност

Разхождали ли сте се някога в къща, където всяка стая е в различна цветова схема и през времето, в което разглеждате имате чувството, че сте в цирк? Индивидуалността в стаите не е нужно да бъде толкожа драматична като използването на различен цвят във всяка стая. Всъщност избирането на една цветова схема от няколко цвята за цялата къща би свършила много по-добра работа и би подчертака чувството за индивидуалност.

Мит 6: Монохромните цветове не могат да придадат чувство на топлина и гостоприемство

Черно и бяло, когато се използват заедно могат да придадат прекален контраст на интериора, което често го прави шокиращ и некомфортен. Ако искате да използвате монохромни цветове, използвайте спомагателна палитра от цветове, с които да разнообразявате, и без да блокирате светово стаята например с тъмни стени с тъмни мебели и тук там бели елементи. Използвайте спомагателни цветове като жълтокафяво и сиво в малки пропорции, за да балансирате монохроматичната схема.

Мит 7: Преди да изберете цветове, трябва да следвате правилата на интериорния дизайн

Дизайнерите много често не са на едно мнение относно дизайнерските “правила”, когато избират цветовата схема за дома ви. Преценете сами за себе си дали цветовете, които сте избрали правят стаята гостоприемна и с топла атмосфера или тя ще отблъсква вашите гости. Ако не сте сигурни, че можете да решите се доверете на дизайнер професионалист, който да ви помогне да изберете точните светове.

Мит 8: Неутралните цветове са за хора, които не обичат приключенията

Притежателите на домове много често схващат грешно концепцията, че ако не могат да изберат правилните цветове, то използването на неутрални такива придава неприключенски и скучен вид на помещенията. Напротив. Неутралните цветове не свършват с жълтокафявото или сивото. Започнете с топло златно и светло кафяво, цвят на сметана, тези цветове са всичко друго, но не и скучни. Използвайте ги с черно, сиво и шоколадово кафяво, за да вдъхнете нов полъх в “скучните” неутрални цветове.

Мит 9: Избирането на цветове на дневна светлина е по-важно отколкото на нощна.

Някога виждали ли сте някой да ходи до магазина да купува боя през деня? Да, ние избираме, консултираме се и полагаме боите само през деня. В зависимост от осветеността на помещението дневната светлина може да изиграе много голяма роля в избора на цветове и как те ще стоят в различните фази на денонощието. Боядисайте малко пространство от вашите стени и проверете как изглеждат те в различните фази на денонощието преди да боядисате помещенията си.

Мит 10: Детските стаи трябва да бъдат основно детски цветови схеми

Детските стаи са единственото помещение в цялата къща, където няма ограничения в избора на цвят. Основно се използват червено, жълто и синьо, но забравяме, че има още стотици цветове, от които да избираме. Опитайте да боядисате в различни нюанси на любимите цветове на децата около леглата, стените и обзавеждането, за да оживите дестката им стая.

HTML код на статия

Автор: studio13


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар