Колко струват имотите в България

Всичко започна през 2002 година, когато някои туроператори по Черноморието започнаха да се превръщат в брокери на имоти, защото продажбата на селски къщи се оказа много по-доходна от екскурзиите. Англичаните се втурнаха да купуват пасторалния дом на своите мечти в слънчева, евтина и спокойна – както си мислеха – България. Английската инвазия на българския пазар за имоти продължи 5-6 години. Постепенно англичаните се умориха от огромните български корупция, бюрокрация и дребна престъпност, умориха се да бъдат омагьосвани и лъгани от предприемчиви строители и брокери. Английските купувачи започнаха да се превръщат в продавачи, които се опитват да се отърват от българските си имоти.

На мястото на англичаните се появиха руснаците. Те също бяха лъгани от строители и агенции за имоти, на тях също им пробутваха ипотекирани апартаменти или жилища, продадени вече веднъж, но руснаците устояха, не се отказаха от България.  Една от причините за руския стоицизъм по отношение на българските имоти е фактът, че ситуацията с имотните измами в Русия е още по-лоша, отколкото в България. Освен това, като се вземе предвид, че чашка обикновено кафе в обикновено кафене струва в Москва около 8-10 долара, става ясно защо на московчаните всичко в България им изглежда смешно евтино и защо са толкова доволни да притежават жилище тук.  Много от тях планират да се преселят в България завинаги и да прекарат в топлата европейска държава старините си. Руските граждани предпочитат да купуват най-вече имоти в Бургас и в Бургаска област – в Поморие, в Слънчев бряг, в Несебър, в Равда, в Созопол и т.н.

Динамиката на развитие на пазара на имоти в България е доста интересна и поучителна. В периода от 2000-та до 2008 година цените на имотите вървяха само нагоре. При това цените на имотите растяха прогресивно – ако през 2004 например имахме ръст на цените на имотите с около 14 процента по отношение на цените през 2003 година, то през 2007 година цените на жилищата в България скачаха с около 6 процента на тримесечие. Като цяло за периода 2000-2008 година цените на жилищата в България нарастнаха около 3 пъти. На пазара се появиха всички възможни спекуланти, които се стараеха да получат максимални печалби от инвестициите си. Пазара беше пълен и с уплашени купувачи, които, като гледаха лудото покачване на цените, купуваха по най-бързия начин днес, за да не се наложи да купят същото жилище, но на по-висока цена утре. Средната цена на апартаментите в България прехвърляше хилядарка и половина за квадратен метър. За сравнение – през 2014 година средната цена на жилищните имоти в България вече е само около 870 лева за квадратен метър, т.е. цените на жилищните имоти в периода 2008-2014 година са паднали наполовина.

Цялата приказка с поскъпването на имотите свърши в края на лятото – началото на есента на 2008 година. Някъде около септември-октомври 2008 година се почувства първия хладен повей на задаващата се криза. Имотния балон очаквано се спука и цените на имотите тръгнаха надолу. И вървяха надолу в течение на 14 тримесечия. Едва в началото на 2012 за пръв път се усети някакво задържане на свободното падане и за кратко дори имаше скромно повишение на цените на имотите, след което цените продължиха да падат. Но темпото на падане вече не беше същото, брокери, строители и купувачи разбраха, че ерата на падането на цените свършва. Жилищата продължиха да се обезценяват, но вече със скромните от 2 до 3 процента годишно. През втората половина на 2013 година стана съвсем ясно, че цените на имотите няма да падат повече. Всички, които задържаха покупката на жилище в очакване на още по-ниски цени, осъзнаха, че времето за купуване вече е настъпило. Като резултат от тази нагласа се получи ръст на покупките на имоти в първото тримесечие на 2014 година, както и малък ръст на цените, все още в рамките на статистическата грешка. Прогнозите на експертите гласят, че този ръст постепенно ще се увеличава и през 2016 година вероятно имотите в България ще поскъпнат с около 2,5-3 процента.

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар