От какво се нуждаем за да вземем правилните решения в живота си?

Всеки ден се налага да вземаме важни решения в живота си за бизнес, близки, дом, работа, приятели… Какво ни е нужно преди да направим решителната крачка към по-доброто решение и възможно ли е това да е просто едно леко „побутване”?
В книгата „Побутване” на авторите Ричард Х. Талер и Кас Р. Сънстейн откриваме детайлно описание на възможните причини, които често застават пред нас и отклоняват вниманието ни при взимане на правилни решения. За да заобиколим възможните грешки в тези моменти, авторите препоръчват да изградим една добре обмислена първоначална стратегия, чрез структуриране на възможностите, пред които стоим. В книгата са описани реални и познати на повечето от нас примери и ситуации от живота, с помощта на които можем да погледнем отстрани наши собствени случки и моменти, в които сме попадали. Изследванията в книгата се основават на научни изследвания в областта на психологията и поведенческата икономика и предлага едно ново възприятие на актуални въпроси не само за отделния човек, а и за обществото като цяло.

Ето и кратък откъс от книгата:

Представете си, че начинаещ шахматист играе срещу по-опитен играч. Бихме предположили, че начинаещият ще загуби, именно защото взема по-лоши решения, което лесно може да се промени с няколко полезни съвета. В много области обикновените потребители са новаци, взаимодействащи си с опит-ни професионалисти, които се опитват да им продадат нещо. По-общо казано, въпросът доколко са добри изборите, които хората правят, е емпиричен и отговорът му вероятно варира в различни области. Би било разумно да кажем, че хората вземат добри решения в контекст, в който имат опит, разполагат с информация и навременна обратна връзка, например при избора на сладолед. Всеки е наясно с предпочитанията си – дали харесва шоколад, ванилия, кафе или нещо друго. Хората обаче” се справят по-трудно в контекст, в който са неопитни и зле информирани и в който обратната връзка е бавна и на големи интервали; например при избора между плод и сладолед, където дългосрочните ефекти са бавни, а обратната връзка е лоша, или при избора на лечение или на поле за инвестиция. Ако можете да избирате между петдесет различни плана за лекарства с рецепта, всяко от които с различни и вариращи характеристики, най-вероятно ще имате нужда от (малко) помощ. Тъй като хората невинаги са способни да вземат перфектни решения, известни промени в архитектурата на избора биха подобрили живота им и то според техните собствени

 

Автор:  ИК „Изток-Запад” 

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар