Същност на съвременните фирмени кредити?

При този вид отпускане на кредит вие трябва задължително да бъдете юридическо лице. Освен това, както при всеки вид заеми, така и при този вие като кредитополучател трябва да отговаряте на редица условия на банките, за да можете да се възползвате от тях. Днешните фирмени кредити биват няколко разновидност, а именно според това дали притежавате малък среден или пък корпоративен бизнес.

Банковите институции определят това към кой вид фирмено кредитиране спадате вие или казано с други думи това зависи от вашия годишен оборот. Обикновено тази сума се определя индивидуално от всяка една банка, но най-често това са един или два милиона лева, като в случай че вие надвишавате тази сума на годишния ви оборот, тогава пак имате право да кандидатствате, но за корпоративен фирмен кредит. Разбира се, че тук нещата с условията не са същите като при другите видове заеми, като например ипотечните или пък потребителските, защото ако сумата е по-голяма, тогава вие можете спокойно да преговаряте за това, какви ще са клаузите по договора, който ще подпишете.

Какви видове фирмени кредити съществуват?

  1. Фирмени кредити за оборотни средства. Този вид заеми са предназначени затова да подпомогнат вашата дейност или по-точно са един вид финансова инжекция, с която можете да получите оборотни средства, ако в момента имате някакви временни затруднения. Другото важно нещо в случая е това, че всяко едно юридическо лице може да получи този вид фирмени кредити с или без залог, като най-често ако сумата е до 50 хиляди, тогава няма да се налага да имате обезпечение на заема.
  2. Фирмени инвестиционни кредити. При този вид заеми е характерно това, че вие ще получите пари, за да придобиете различни активи, които от своя страна могат да бъдат два вида, тоест да са материални или пък не. Условията и тук са индивидуални, тоест в зависимост от това към коя банкова институция сте решили да се обърнете, но най-общо казан тук лихвата е по-малка, но т своя страна е по-кратък и периода, за който ще трябва да върнете взетите пари.

Както и при всеки един вид кредит, който искате да получите и тук е важно да прочетете всички условия по договора особено внимателно, за да сте наясно с таксите и лихви по заема ви, както и с всички други подробности предварително. Днес БНБ контролира всяко едно действие на банките и така кредитополучателя е значително по-защитен, така че това е още едно положително развитие на нещата. По този начин се цели изследване на всяка една дейност на банковите институции, като данните се обобщават след това и въз основа на тях се правят дадените анализи ежегодно от БНБ.

HTML код на статия

Автор: ivo81


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар