Врата на Слънцето и врата на Луната

 Така известната врата на Луната в миналото е била тясна врата изградена от дърво с бяла обвивка наречено Arciano. ( В миналото дървото е било известно с бялата си кора и червените листа, които са се използвали при направата на вратата)   6404440451_644f95068c_b.jpgВратата се е намирала между две метални масивни плоскости с изглед на вратата към небето, отваряла се е навътре.Формата на вратата е била полумесец. Puerta_de_la_Luna.jpg С времето формата на вратата е придобила стандартните си размери.Но и до ден днешен се срещат от този тип Врати във формата на полумесец.

round-gate-22623434.jpg

По късно през вековете датира началото на вратите “ La puerta de la Luna y la Puerta del Sol  “, които врати са били елементи от космико-астрономическата визия и култура на

племето “Тiahuanaco”.

Архитектура на вратата La puerta de la Luna :

  • Дебелина  : 26 сантиметра

  • Височина : 2,23 метра

  • Материал : Скала

  • Форма : пясък и фриз, каменен блок.

  • Декорация : барелеф, леко изпъкнали скулптурни

            От 2000г. вратата е посочена като световното културно наследство на ЮНЕСКО.    Вратата се намира във вискочината не територията Putuni (Bolivia) , в близост до Дворецът на Съркофазите, построена от жителите на “Тiahuanaco”, цивилизация която по време на своята експанзия с времето и годините се дели на днешните Боливия, Чили и Перу.

La puerta del Sol е врата отново недовършена и с времето превърнала се и останала в един от най- известните монументи на племето  “Тiahuanaco”.  Вратата е била изсечена е от десет тонов каменен блок. Въпреки, че каменната врата е останала недовършена , нейните барелефи ясно показват височината която занаятчийте на гарад са използвали.

Вратата представлява бог заобиколен от крилати същества, коленичили пред него.

Centro_de_la_puerta_1903-1904.jpgZonnepoort_tiwanaku.jpg

 През вековете тези конструкции са били усъвършенствани от човека. Днес в 21 век вратата  е изградена от каса и крило, като размерите както на касата така и на крилото могат да бъдат различни и многообразни. Видовете биват блиндирани и интериорни врати.

HTML код на статия

Автор: adaptator


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар