Каква каса да изберем на интериорната врата

Къщите и апартаментите са с различни конструктивни особености, поради тази причина строителните отвори във височина и широчина, както и дебелината на зидовете, варират в доста широк диапазон.
Сградите, които се строят сега са съобразени със стандартите, затова и отворите са с близки размери.
Дебелината на стените се различава, в зависимост от вида на жилището.
Тухлените постройки обикновено се движат в порядъка на 25-30 см. Монолитните също са около 25 см, а панелните жилища са с доста по-малки стойности на зидовете. При по-старите такива сгради, стените са много тънки – около 7-8 см. По-новото строителство е с 10-18 см.
Производителите и вносителите на интериорни врати в днешно време осигуряват голям избор и достатъчно варианти, за да покрият нуждите на потребителя. Размерите на касите са съобразени с различните строителства и размери на зидовете.

Най-удобен вариант са компенсаторните каси. Освен, че са практични, те придават много мек и модерен облик на интериорните врати. Ние ги предлагаме в два размера – от 10 до 13 см и от 14 до 18 см. Базовата част е 10 см и 14 см , но посредством первазите, които имат пера от 2-3 см, обхватът може да се регулира до 13 и 18 см. Касата завършва от двете страни с жлебове, в които се поставят въпросните пера на первазите и при монтажа се издърпват, колкото е необходимо, за да покрият зидовете.        Компенсаторните каси са изключително практични. Много често клиентите знаят единствено дали жилището е тухлено, панелно или монолитно, без да са запознати с дебелината на мазилката и изолацията. С  тези каси, това не е проблем. В случаите, в които жилището е с по-дебели стени от 18 см, се поставя уширителна планка. При облата /компенсаторна/ каса тя е с широчина 22 см.   Когато е поставена на каса, която се движи в диапазона от 10 до 13 см, капацитетът ѝ става 32 см, а с тази от 14-18 см – 39 см. Уширението представлява плоскост, която завършва по същия начин, по който и касата – с жлеб, в който отново се поставя перото на перваза. Когато зидът е по-тънък, уширителната планка може да бъде прерязана до необходимите размери.
Правата каса е за почитателите на класическата и по-строга визия на интериорните врати. Тя е с фиксиран размер 10 см и се предлага с первази само от едната ѝ страна. Изключително удачен и удобен вариант е за строителни отвори, които изискват щоков монтаж. В такива ситуации, се изпада в случаите, в които отворите нямат зъб на някоя от стените и съответно няма място за перваза. Монтира се само касата или се прецепва первазът, в зависимост от случая.

Старите къщи, чиито зидове са много дебели 50 – 60 см, облата каса не може да ги покрие, затова се прибягва към правата. Поставя се тя, заедно с прави первази от едната ѝ страна, а стените се обръщат, както се обръща прозорец.
Ако размерът е до 38 см може, както при облата каса, да се добави уширителна планка. В случая тя е 30 см и няма оформен жлеб, тъй като первазите са плоскости, а не са Г-образни и с пера, както при облата каса. По този начин касата обгръща целия зид, поставят се первази  от двете ѝ страни и няма нужда от довършителни дейности – обръщане.


Облата каса, благодарение на первазите, може да варира в размера и това не е единственото ѝ предимство – в случай, че стените са криви, т.е са с различна широчина в горния и долния край, тя може да прикрие недостатъците чрез регулиране на первазите. Когато обаче се стремим към по-ниска цена и когато се изисква щоков монтаж, подходящият вариант е правата каса.
Двата типа каси имат своите предимства и недостатъци. Всичко опира до вкуса на клиента и спецификите на жилището.

Източник: doormann.bg

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар