Какво представляват камините с водни ризи?

Камините с водни ризи са по-лесни и по-удобни за използване в сравнение с другите отоплителни уреди на дърва. Всъщност, те са по-лесни за поддържане от тези на газ, нефт или електрическите печки. Пелетните печки работят с дървесни пелети, които представляват компресиран дървен материал, наподобяващ заешката храна. Ако разполагате с камина вкъщи, то можете да обмислите варианта за закупуване на отделна водна риза за камина, с която да преминете към по-икономичния и екологично предпочитан вариант за отопление с дървесен материал.

Класическата пелетна камина има специален датчик, които изчислява какво количество пелети е нужно да бъде изгорено, спрямо кубатурата на помещението, което се отоплява. Повечето модели пелетни камини с водна риза имат поне 2 функции за управление на огъня. Също така имат специална вентилационна система, с която разпръскват образувания топъл въздух. Пелетните камини с водна риза са изключително икономични и не замърсяват със сажди и прахови отлагания помещението, в което са инсталирани. В зависимост от модела пелетна камина, на който сте се спрели, те могат да акомулират между 10.000 и 60.000 BTU/час (british thermal unit).

Камината на пелети с водна риза от Кливенто изгаря пелетите изключително ефективно и по време на процеса на горене се отделя минимално количество дим, ето защо не ви се налага да вързвате камината към куминната система. Изгорелите газове преминават през малка тръба през стената на открито. Пелетните камини са снабдени със специална тръба Клас L, която е изработена от неръждаема стомана от вътрешна страна, а от външна е подплътена с алуминий или цинк. Пелетните камини могат да бъдат свързани към коминната система, но с тръба, която е с по-малък размер от стандартния, изработена от неръждаема стомана.

Пелетните камини на водна риза се зареждат много по-рядко в сравнение с другите отоплителни уреди, работещи с дърва. Зареждането с пелети варира от веднъж на ден до два пъти седмично в зависимост от модела пелетна камина и вашите отоплителни нужди. За да заредите камината с пелети, трябва просто да ги изсипете в бункера на камината, който обикновено е с обем между 15 и 58 килограма пелети. Самата камина има специално устройство, нарчено свредел, с което се прехвърлят пелетите от бункера към камерата в камината.

Цените на камини на пелети с водна риза варират между 700 и 3000лв. Инвестирането в пелетна камина ще ви се изплаща с години наред. В зависимост от големината на помещението, в което планирате да я поставите, можете да закупите камина за вграждане с водна риза. Вградените камини с водна риза спестяват пространство и създават усещане за уют на дома.

HTML код на статия

Автор: m.ruseva


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар