Как се монтира интериорна врата?

Най-напред трябва да се убедим, че разполагаме с нужните  инструменти и пособия, с които да монтираме правилно интериорната врата. Освен това, трябва да сме сигурни, че разполагаме с пълния комплект на вратата – каса, крило, брава, патрон, панти, дръжки, уплътнения, первази.

След  като всичко е налично, можем да започнем същинската работа и да монтираме нашите интериорни врати. Първо се прерязват первазите под ъгъл 45˚ с настолен циркуляр. Двете страници и шурцът на касата трябва да се скроят, като това става с компонентно лепило за МДФ материали. Скроената каса се полага в строителния отвор. Следващата стъпка е измерването на пода, като така се проверява дали е равен, с помощта на нивел . По същия начин се измерват и стените. Ако има отклонения, следва да се отстранят, като между стената и касата се вмъкнат дървени клинове, с които се цели да се изправи касата. Аналогично се коригират и неравностите на пода.

Междувременно крилото също се подготвя за монтаж. Окачват се пантите на крилото, разпробиват се дупки за дръжките, които се завинтват с винтове.

Когато сме сигурни, че касата е изправена, а стените и пода са равни, започваме да нанасяме монтажна пяна между касата и стената. Трябва да мине известно време, докато пяната стегне За да стане това по-бързо, може да я напръскаме с вода, която катализира процеса на втвърдяване. Когато поизсъхне, отново проверяваме дали страниците са останали прави, тъй като пяната се раздува и това може да доведе до известни изменения.

Следващият етап от монтажа на интериорната врата е закачването на крилото за касата. Когато го закачим, проверяваме за луфтове и дали са спазени необходимите технологични фуги, за да функционира добре при отваряне и затваряне. По принцип, ако пяната изсъхва по-бавно, е необходимо да се сложат разпънки между двете страници на касата, за да държат отвора в първоначалното положение, докато изсъхне, защото е възможно тя да се раздуе и да се наруши правотата на отвора. Желателно е разпънките да се махнат на следващия ден.

Така, накратко ви описахме как протича един монтаж на интериорна врата. Няма нищо сложно в това, стига да се спазват указанията и препоръките, които ни дават професионалистите, специализирани в монтажа на врати. Един такъв монтаж протича средно около час и половина, като това зависи от сръчността на монтажника и от възможността за поява на съпътващи  усложнения по времето на монтирането.

HTML код на статия

Автор: stefanivanov332


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар