Мотофрезата – най-добрият помощник на човека в градината

Знаете ли за какво служи мотофрезата? Защо се нарича “мото”? С какво тя е по-добра от обикновената фреза?

Много бързо и лесно можем да отговорим на тези въпроси. Като за начало мотофрезата е средство, което служи за обработване на почвата, преди да започне периода на сеитбата. Използва се за по-голям площ земя, а не за малко пространство, като например в задния двор. Не е изключено, разбира се, да се използва за домашни цели (в собствената ни градина в двора ни), но все пак ефективността на машината е много по-голяма, когато се използва за големи мащаби от земеделска площ.

На второ място нарича се “мото”, защото в основата на този уред стои бензинов двигател, който с необходимата мощност, е способен да задвижи мотофрезата, така че да изпълнява тя своите функции. Не е изключен факта, че както двигателите на моторните превозни средства, така и този на мотофрезата изисква определено количество машинно масло.  Благодарение на него двигателят ще работи гладко и така нашата мотофреза ще ни служи безотказно.

Трето и не на последно място, всичко изброено до тук прави мотофрезата по-добра от обикновената такава без моторния двигател. Мотофрезата работи много по-бързо, защото спестява човешки труд и време, единствено е нужно стопанинът да я управлява и насочва. Както знаем времето е много ценно и именно с този уред за обработка на почвата то ще се спести, защото работата ще бъде свършена много по-бързо, отколкото ръчно или с обикновена фреза.

Затова казваме, че мотофрезите са добър помощник на човека, спестявайки му време, ресурси и усилия, а след свършената работа резултатите идват много бързо. Този специализиран уред улеснява до такава степен земеделеца, че той спокойно може да се грижи за поддръжката на своя терен, като използва най-доброто пособие за това. Навремето старите стопани не са имали такава възможност да разполагат с подобно средство, било то и с двигател, а са изпълнявали своите задължения на ръка. Благодарение на напредналата техника в наши дни всичко това е възможно.

И по конкретно да се върнем към самото предназначение на мотофрезата. Тя изпълнява основната функция, за която е създадена, а именно да разрохква най-горния, повърхностния слой на почвата и така да създава подходящи условия след това обработения терен да бъде засят с нова продукция. Това се прави, защото след като земята е била изорана, са останали много едри буци пръст, които пречат да бъдат посети нови семена. Също и ако са поникнали плевели, те биват изтръгвани, когато се минава с мотофрезата.

HTML код на статия

Автор: motofreza


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар