Полезни идеи за пространството в банята

В съвременното забързано ежедневие сякаш сме забравили, че банята като пространство би могло да има и по-разнообразни функционалности от чисто физиологичните. Неотдавна ходенето на баня е било ритуално, комунално преживяване, и то достъпно не за всеки. Публичните бани възникнали вследствие на нарастващата нужда на хората за хигиенизиране, и поради липса на изградена инфраструктура за индивидуални пространства у дома. Освен това, обществените бани са били място за социализиране, а и за релакс чрез сауни, масажи и други терапии.

Сдобивайки се с удоволствието на неприкосновеност и усамотение, банята сякаш губи символичното си значение за обикновения човек. Преобразувайки банята в стая за баня (bathroom), внезапно това място и принадлежащите му активности се възприемат като твърде интимни, дори срамни, които трябва да се извършват на затворени врати. Правото на усамотение е признак за развитието на нашата цивилизация, но би било добре да не е на цената на влошаване на междучовешките взаимоотношения, и на чувството на обществена колективност. В днешно време стремежът към безкомпромисно удобство ни превръща все повече във вглъбени и изолирани индивидуалисти, които се срамуват дори от собственото си семейство. Всеки притежава собствен автомобил, в който шофира сам, вместо да използва градски транспорт; всеки (младеж) притежава мобилно устройство, с което лесно да се изолира от околната среда; и всяко домакинство си има (поне една) баня, където човек е скрит от външния свят.

Освен да променим нагласата си към банята като към пространство, което отново би могло да бъде споделено, е добре първо да преценим какво всъщност ни харесва и ни кара да се чувстваме добре там. Заобикалящата ни среда ни влияе постоянно, дори и подсъзнателно. Например, ако в банята си имате стар пластмасов полусчупен шкаф, който все още ползвате, но не харесвате, негативното усещане, което той предизвиква у вас всеки път влияе на настроението ви, въпреки че вие отдавна сте свикнали с тази гледка. Полезен съвет е да замените пластмасовите изделия с керамични или стъклени, които са много по-издръжливи и естетически издържани. Също така е важно да обръщате внимание на детайлите, както и на устойчивостта. Линейните сифони с интересни мотиви са добър пример за внимание към детайла. Оползотворяване на пространството чрез комбинирани стойки с поставки и вградени системи допринасят за незабавно подобряване на интериора и атмосферата. Не на последно място, удобството остава приоритет за съвременния човек, а съвременните технологии целят точно това – душ кабините, хидромасажните вани и термостатните смесители, които позволяват нагласяне и фиксиране на водната струя и температура, са не просто безсмислени прищявки, а практични и устойчиви решения.

Като цяло доброто старо правило, че “евтиното излиза скъпо”, важи и тук – по-добре е да направите по-голяма инвестиция в нещо устойчиво, красиво и практично, отколкото в бързо и кратковременно решение.

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар