Психология на цвета в бебешката стая

Изборът на правилния доминиращ цвят за бебешката стая е важен, тъй като цветовете влияят на човешкото настроение и поведение и съответно и на отношенията между хората. При вземане на решение какви да са цветове в бебешката стая е добре да се отчетат няколко основни момента. Първият е характера на всички членове на семейството, повече или по-малко ангажирани с грижи за бебето. Родителите, особено майката, прекарват много време в стаята на бебето и е важно те също да се чувстват комфортно. Техните предпочитания в са от решаващо значение при избора на цветен дизайн на бебешката стая. Друг важен момент е кои характеристики бихте искали бебето ви да развие или кои постепенно да се изявяват все по-слабо, както и какви бихте искали да са отношенията ви занапред. Различните цветове предизвикват проява или неутрализиране на различни черти на характера.

Червеният е тонизиращ и активизиращ цвят. Ако бебето ви е прекалено сънливо можете да стимулирате физическата му активност с цветен дизайн в червено. Винаги помнете обаче, че червеното може да е свръхстимулиращо и е възможно в поведението на вашето бебе да се появят нетърпение, нежелание за съсредоточаване и дори агресивност.

Оранжевото и жълто са приятни и слънчеви цветове, известни с тяхната способност да стимулират уменията за общуване и възприятието. Но съществува възможността в края на деня вашето бебе да бъде твърде развълнувано и да се появят някои проблеми със съня.

Зеленият и жълто-зеленият цветове се считат за спокойни и свежи. Те са все по-често срещан избор за цветния дизайн на бебешката стая. Проучвания обаче показват, че продължителното излагане на зелен цвят може да причини развитие на тревожност и постоянно желание за промени. Тъмните нюанси на зеленото не са подходящи за бебешка стая, тъй като могат да я направят твърде мрачна.

Светло-синият цвят е известен със своите успокояващи свойства. Той е добър избор за цвят на бебешка стая – и момичешка, и момчешка – особено ако вашето бебе е твърде активно. Имайте предвид, че ако светло-синият цвят доминира дизайна на стаята, бебето може да стане сънливо. Възможно е също да започне да яде по-малко, тъй като светло-синият цвят намалява апетита.

Синият и виолетовият цветове стимулират въображението и творческото мислене. Те формират чудесни контрасни комбинации със светли и топли цветове, а е известно, че бебетата в началото реагират на контраст по-силно, отколкото на конкретен цвят. Но тъй като те са по-тъмни, прекалено активното присъствие на синият и виолетовият в цветния дизайн на бебешка стая може да доведе до интровертно и меланхолично поведение.

Розовото, бежовото и кафявото са традиционен избор за цвят на бебешка стая, особено момичешка. Смята се, обаче, че розово предизвиква желание за налагане над другите. Бежовото и кафявото са най-често избор на хора, предпочитащи домашния уют и спокойствие пред обществените изяви. Това прави тези цветове неподходящи за бебешка стая. Също така някои нюанси на кафявото са прекалено тъмни и мрачни.

Бялото, сивото и черното не се считат за подходящи цветове за бебешката стая. Въпреки символиката на белия цвят, те нямат специфични характеристики и не осигуряват достатъчно симулация за вниманието на бебето.

HTML код на статия

Автор: vaanniinna


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар