Марки часовници със свой собствен стил

Осемнадесет марки часовници са домакини на повече от 21 000 гости и журналисти на изложението Salon International de la Haute Horlogerie 2012 (SIHH). Със своето 22-ро издание този престижен панаир на часовниците е изминал дълъг път на развитие от началото на създаването си, когато участници са били едва пет часовникарски марки. Този бърз растеж се дължи на разрастващите се най-големи пазари за часовници в азиатските държави и най-вече Китай. Всяка година панаирът е място, където се презентират за първи път последните иновации в бизнеса. Всяка година всеки производител на часовници се стреми на покаже нещо повече: по-големи часовници, по-малки, по-сложни, по-прости и т.н. Някои марки часовници поставят тази година нов акцент в стила си, т.нар. ребрандиране (rebranding).

Часовниците Audemars Piguet например, разчупват традиционния си маркетинг с нова линия, която носи посланието: „За да разчупиш правилата, първо трябва първо да ги изучиш” (“To break the rules, you must first master them”).  Roger Dubuis също работят върху ребрандирането, като добавят Velvet и Pulsion линии в своите колекции часовници La Monegasque и Excalibur. Тези промени в стила и имиджа, до които някои марки прибягват се налагат от изискванията на потребителите от азиатските държави, на чиито пазари се разчита все повече. Друг такъв пример е създаването на мъжки часовници с по-малки корпуси, които да пасват на ръката на мъжете в Китай, които се отличават с по-дребния си ръст. Като потенциално най-големия пазар за луксозни часовници, производителите се съобразяват с китайския вкус. Специалистите в часовникарския бранш единодушно казват, че Китай става все по-важна и по-важна и че представителите на бизнеса с часовници не могат да вървят срещу изискванията на пазара. Но китайския вкус в никакъв случай не повлиява на марките часовници по отношение на това, което те винаги са правели с перфекционизъм – да създават часовници, които да грабват окото и удивляват ума. Мотивите от Азия присъстват върху някои модели часовници, като например часовник с изобразен мистичния мотив на дракон върху циферблата.

Що се отнася до стремежа да се предлагат все по-малки и по-тънки часовници марката Audemars Piguet предлагат два ултратънки модела на часовник скелетон, които счупват и два рекорда – за най-тънък автоматичен механизъм и за най-тънък капак на часовник тип склетон. Дебелината на механизъма на часовника е 2.40mm, а на целия капак 5,34 мм. По този начин марката Cartier е изместена от лидерското място досега за най-тънък часовник.

 

HTML код на статия

Автор: Chasovnici


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар