Най-разпространените видове гайки и шайби

Гайките и шайбите съществуват в богати вариации от различни видове, всеки от който пасва за специфичен тип дейност. Понякога шайбите се използват, за да подсигурят гайките, за по-голяма здравина и за изравняване на повърхностите.

Шестостенни гайки

Те се използват в много основни цели и проекти. Тъй като шестостенните гайки имат богато приложение, те са едни от най- често срещания вид, който влиза в употреба. Притежават 6 страни, от които произлиза и тяхното наименование.

Заключващи гайки

Те са резистентни срещу вибрации, които биха довели до разхлабване на гайката след определен период от време. Съществуват няколко вида заключващи гайки, но всички те имат една и съща функция, да предпазват от разхлабване при вибрации.

Крилчати гайки

Те имат две крила, които позволяват завиването им да става ръчно, без помощта на инструмент. Те са приложими в ситуации, които изискват често затягане и разхлабване.

Коронни гайки

Тези гайки, известни още като замъкообразни (заради приликата им с кула на замък), са необходими в ситуации, в които отново се наблюдават вибрации. Поставя се предмет, който да влезе в прореза, като по този начин се предотвратява движението.

Квадратни гайки

Този тип гайки имат по голяма повърхност от шестостенните, което ги прави по- лесни за затягане с гаечен ключ. Понякога те се използват в изграждането на машини.

Пружинни шайби

Те са издържливи на вибрации. Съществуват 3 основни параметри, които да имате предвид когато избирате от тях, това са: вътрешен диаметър, външен диаметър и минимален обхват на дебелината. Те се използват в различни проекти, в които има опасност гайката да се разхлаби.

Назъбени шайби

Този тип шайби се срещат с различно разположени зъбци: вътрешни, външни, комбинирани, вътрешна скрита глава. Вътрешните зъбци са скрити от болта или винта, така че той допринася за изчистеното присъствие. Външните зъбци осигуряват най- добро заключване. Комбинираните зъбци обхващат по- голяма повърхност и най- често се използват в електрическото заземяване, за да осигурят добър контакт със земята. А тези със скрита глава, вършат добра работа при закръглените глави на винтове.

Тарелчати шайби

Те се състоят от женска и мъжка част. Двете страни си пасват перфектно и компенсират добре разминаванията.

Подложни шайби

Това са основния тип шайби. Те представляват плоски метални дискове с отвор по средата. Те се използват за запълване на различни пространства между винта и материала, с който ще се съединяват. Те също така осигуряват издържливост срещу вибрации, като предпазват повърхността на материала, с който се свързват.

В случай, че имате нужда от гайки и шайби с отлично качество и висок клас на якост, разгледайте каталога на ИТТ България ООД тук http://itt.bg/bg/продукти/крепежни-елементи/гайки и тук http://itt.bg/bg/продукти/крепежни-елементи/шайби

HTML код на статия

Автор: web fusion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Най-разпространените видове гайки и шайби, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар