Начини за насърчаване на интелектуалното развитие при малкото дете

       Едва ли има родител, който да не иска детето му още от ранна възраст да изумява околните, демонстрирайки интелект, който многократно дa превъзхожда този на останалите му връстници. При някои деца интелектът действително е малко по-развит, но това невинаги е заради генетичната им предразположеност. Голяма част от отговорността за това детето да се развива правилно, пада на родителите, които като такива са длъжни да осигурят нужната почва за повишаването на умствения капацитет на детето. Начините са елементарни, но изискват време, постоянство и най-вече отдаденост. Ето ги и тях:


       Говорене

   Гласът на родителите и особено този на майката, са от жизненоважно значение за развитието на малкото човече. Свикнало с гласа на майка си, още в утробата ѝ, на бебето ще му е много важно, след като се роди да продължава да чува гласа ѝ. Той помага на душевното и умствено развитие на бебето. Дори и да е още много малко, за да разбере истинският смисъл на думите, които изричате, на детето ви ще му е приятно, дори и само да слуша познатите от вътреутробния му живот звуци. За него това означава, че всичко е наред. Постепенно докато израства, количеството думи, които то ще чува от вас и околните, ще формират бързо интелектуалните му способности. Нивото му на социализация, пряко зависи от речта, която се използва около него. Може би, речта е най-бързият способ, който кара малкото дете да проговори. За по-голямото вече дете, говоренето трябва да е смислено. Ако допреди това вие сте водили монолог, сега ще се наложи да провеждате диалог с него. Гледайте да е като към с равен. Детето има нужда да навлезе в света на възрастните, а ако му говорите на „бебешки език“, то вие го дърпате назад. Задавайте на детето си въпроси и слушайте отговорите му. То има нужда от това, за да се развие.


        Четене и въображение

   Когато кажете, че четете на детето, в много случаи околните си мислят, че имате дете на около четиригодишна възраст, което е вече достатъчно разумно, за да разбере ясно какво му се чете. Тук трябва да кажа, че това не е задължително. Първите книжки са предназначени за до няколкомесечни деца и в тях всъщност няма нищо за четене, а по скоро цветни изображения на животни, плодове, зеленчуци и т.н. Някои от тези книжки са достатъчно елементарни, за да може детето да ги „разглежда“ само или вие да му „обясните“ какво е това на картинката. В повечето случаи производителите мъдро правят тези книжки от материали, от които книжката едва ли ще пострада ако бебето ви започне да ѝ гризка краищата. За по-големичките деца, четенето си е вече четене и това за тях е истински празник. Не бива да отказвате на детето ако ви „помоли“ да му прочетете приказка. Въображаемият свят, в който то ще се потопи, докато ви слуша, е силата, която ще накара интелекта му да заработи с пълна пара.


        Полезните играчки.

    За играчките няма да говоря много. Ще се спра само на това, че те трябва да са съобразени с възрастта. Не може една играчка, която му е била интересна докато е било пеленаче, да продължава да бъде част от играчките на голямото вече дете. За да се стимулира интелектът на пеленачетата е нужно просто да бъдат заобиколени от ярки предмети, докато при вече по-големите деца е добре да им се дават играчки стимулиращи развитието на фината моторика и умствен капацитет. Играчки, които ще го накарат да мисли. На пазара ще намерите изобилие от такива образователни играчки, които карат детето ви да се развива забавлявайки се.


И въпреки, че са изписани толкова много книги по въпроса, а на пазара има толкова различни продукти стимулиращи доброто развитие на малкото дете – спокойствието, любовта и близостта ви към него, които вие му осигурявате още от преди то да бъде родено, си остават най-универсалният начин да стимулирате интелигентността на малкия човек. 

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар