Вермикулит – какви са неговите свойства и предимства

Вермикулит представлява изкуствен почвен подобрител, който е създаден на основа на хидрослюда. Обикновено нейният състав включва магнезиеви и железни елементи. Заедно с тях, обаче, в него има редица микроелементи. Разбира се, тъй като съществуват разнообразни производители на вермикулит, то може да срещнем продукти, чийто специфичен състав се различава по източник, използвани суровини и включвани минерали и микроелементи.

Този обогатител за почва способства за създаването на по-рехава структура, която да позволи по-добра аерация и усвояване на хранителните вещества в нея. Добавя ценни материали към структурата на почвата, като същевременно я облагородява и подобрява характеристиките и.

Вермикулит: характеристики

Вермикулитът се характеризира с неутрално рН, така че ще доведе до по-ниска киселинност на използваната почва. Допринася за забавяне на процеса на натрупване на соли в почвата, което е също ценен помощник при отглеждането на растения. С подходящия вермикулит за растения се постига по-малко овлажняване, което позволява да се избегне риска от прекомерното ниво на такова.

В допълнение, той може да се използва като сорбент за торове, при което ценните вещества от тора ще бъдат по-пълноценно запазени. Но не само това – докато те се отделят в почвата, това ще се осъществява на постепенни етапи, вместо да бъдат абсорбирани наведнъж. По този начин се осъществява по-висока оптималност и поетапност на усвояването на тези вещества от растенията.

Благодарение на употребата на плочи от вермикулит може да се осигури защита на растението срещу студени температури. Това е факт, тъй като този почвен обогатител има добра топлопроводимост. Това, от своя страна, го прави подходящ за зимуването на растенията, за разсаждането на разсади и за обогатяване и защита на почвата и растенията, посадени на открито.

Вермикулит: свойства

Използването на вермикулит за цветя или други растения носи няколко ценни свойства, които си заслужава да бъдат споменати тук.

На първо място, това е разрохавяването на почвата. С него се осигурява по-добър баланс между количеството водно и въздушно съдържание. Но при това той съдейства за абсорбцията на влага от въздуха, за да не изсъхнат растенията, а в същото време – да не бъдат прекомерно овлажнени. Същото свойство означава и че растенията ще имат нужда от по-малко поливане. Спомага за обмяната на йони между торовете, почвата и растенията.

Трябва да се знае, че може да намерите на по-висока като за вермикулит цена, тъй като е малко по-скъп от други почвени обогатители, той съдейства на много нива в цялостния процес на отглеждане на растенията. Малко количество от него е достатъчно за дълго време, като ще способства и за намаляване на количеството използвана тор. Вермикулит плочи цена е близка до това оптимално съотношение и изборът измежду плочи или друга форма на прилагане на обогатителя се базира на останалите им характеристики. Другият вариант, който се предлага често на пазара, е под формата на гранули.

Общо взето, този химичен продукт се прилага в редица области на земеделието. Естествено, една от тях е селското стопанство, но се срещат и ползи от приложението в химическата индустрия, в промишлеността и в строителството. Може да се използва за разнообразни растения, цветя и фиданки. Действа ефикасно и в комбинация с различни видове тор. Създава оптимални условия за отглеждането на горепосочените селскостопански и домашни растения.

HTML код на статия

Автор: vencislava.hristova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар