Водопад “Видимско пръскало”

В прегръдката на Стара планина се намира кв. Видима. Той е част от гр. Априлци. По пътя за водопада се тръгва, като се минава през селото и се продължава в посока ВЕЦ Видима. При ВЕЦ-а има две разклонения, дясното за хижа Плевен, а лявото за водопад Видимско пръскало. От там може да се види полегналата Мара Гидик или още така наречения Русалка.

Легенда разказва, че на върхът полегнала княгиня Мара /сестра на цар Иван Шишман/ да погледа родните български земи. Княгинята преминала през тия места водена към Одрин в харема на султан Мурад. От там се предполага, че върхът носи й името си.

Тръгвайки по лявото отклонение се върви срещу течението на река Пръскалска. По пътя можете да се насладите на чудните песни на птиците и нежния ромон на реката. Има чудни местенца олоко реката, където можете да поседнете за отмора. Когото поспрете и се огледате ще забележите около Вас прелитащите пъстроцветни пеперудки и трудолюбиви плчелички. След около 40 минути при бавен ход се стига до поляна, на която са разположени хранилки за дивите животни. Ако успеете да отцелите момент когато сърните са слязли да се хранят гледката е неописуема. Покрай хранилките се завива в ляво и се продължава по черният път. Не след дълго се стига до водохващането, кодето заобикаляте около оградата в ляво. Не след дълго се навлиза в гъста букова гора. След няколко пресичания на реката се стига до Лавинния конус. Пътят продължава по тясна пътека движеща се по билото. За около 40 минути ще се озовете под водопада. Планинците разказват, че в близост има мечешка бърлога и мечката слиза е меченцата да пие вода.

Района е богат на билки. Може да се срещнат сърни, елени, мечки и други животни.

Когато се връщате можете да се отбиете по другия път до ВЕЦ и по точно зад него. Там има чешма с изворна вода, от която може да си налеете.

HTML код на статия

Автор: Rali Hristova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Водопад "Видимско пръскало", 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар