Регистрация на фирма в Пловдив

Наскоро ми се наложи да извърша регистрация на фирма в Пловдив. Смятам в следващите редове да споделя как се прави това. Започнах да се ровя в сайтове и форуми, от където мога да получа информация по въпроса. Постоянно преглеждах сайтът на Търговския регистър, за да събера нужната информация. В един момент попаднах в лабиринт от противоречащи си мнения по форумите в интернет и много различин такси за нотариус и за откриване на набирателна сметка. Интересуваше ме колко ще ми излезне цялата галимация по регистриране на фирма. За да си спестя всички главоблъсканици и евентуални откази реших да се спра на фирма-консултант, която се занимава специализирано с регистрация на фирма в Пловдив. Офисът на фирмата се намираше в самия център на Пловдив, в близост до Търговския регистър. Единственото, което поискаха от фирмата-консултант е да нося лична карта и да помисля върху име на фирмата.

Процедурата по регистрация на ООД и ЕООД е еднаква, като при ООД ще са необходими повечко декларации за всеки един от съдружниците. В моят случай трябваше да се регистрира ООД с двама съдружника с основен капитал 5000лв.

Името на фирмата, което бях измислил се оказа свободно. От фирмата-консултат ме увериха, че не е необходимо да се запази името в Търговския регистър, тъй като то само по себе си беше достатъчно уникално и по този начин си спестих 50лв. държавна такса.

Фирмата-консултант подготви документите, след което отидохме до Нотариус където заверихме образец от подписа на управителя. След това си избрахме банка в която да открием набирателна сметка на фирмата, за да внесем сумата за основния капитал. Аз лично се доверих на ПроКредит Банк за тази цел. Имам им доверие, а и ползвам техните услуги. И така отидохме в най-близкия клон на ПроКредит Банк, заедно с всички документи. Там снимаха дружествения договор и протокола от общо събрание. Процедурата в банката ни отне около 30 минути. След което внесохме в сметката сумата на учредителния капитал и ни издадоха удостоверение, в което беше записано, че тези пари са внесени в дадената сметка с цел основаването на фирма. При различни банки срокът за издаване на удостоверението е различен. Това беше и последното, което се искаше от нас за регистриране на фирма в Пловдив.

От фирмата-консултант ми се обадиха три дни по късно, за да ме информират, че регистрацията на фирмата ми е успешна и мога да мина през техния офис да си получа документите.

След като си взех документите и удостоверението от Търговския регъстър, където беше записано новото ми ЕИК, отидохме до банката и си изтеглихме внесените пари. Необходимите стъпки, които трябваше да направим след регистраия на нашата фирма бяха:

1. Подаване на декларация за започване надейност / Декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице/;

2. Направа на печат;

3. Закриване на набирателната сметка;

4. Откриване на разплащателна сметка на името на фирмата ни;

5. Регистрация в комисията за заящита на лични данни;

6. Касов апарат – ако има плащания в брой;

7. Документи за експертиза със службата по трудова медицина – ако ще се назначава персонал;

8. Ревизиьонна книга – регистрация в Инспекцията по труда /ако има назначен персонал/;

9. Купуване на книги / регистри /: ревизьонна книга, книга за начален инструктаж, книга за периодичен инструктаж, книга за похвали и оплаквания, книга за рекламациите, кочан с фактури, касова книга, кочан с касови бележки, кочан с сторнировъчни бележки, книга за санитарното състояние, дневник за температура на хладилната система, дневник за поддържане на хигиенното състояние на обекта, дневник за личната хигиена на персонала, книга за годността на хранителните продукти /дневник за контрол на хранителни продукти/ – за хранителни магазини и заведения за обществено хранене, дневник за бракуване на хранителни продукти, акт за бракуване на материални запаси, дневник за проведени ДДД мероприятия;

Оказа се, че регистрацията на фирма в Пловдив е не само лесно, но и евтино.

HTML код на статия

Автор: petarkr


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар